Vesti > Politika

Stojaković o UKIDANJU DINARA na KiM: Poziv Kvinte za ODLAGANJE odluke je UVREDA ZA SRBIJU!

Odluka će napraviti pritisak na Srbe da ako već ne žele da prihvate njegovu odluku, da možda na kraju i napuste Kosovo, rekao je on

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

29/01/2024 > 10:53

podeli vest:

Stojaković o UKIDANJU DINARA na KiM: Poziv Kvinte za ODLAGANJE odluke je UVREDA ZA SRBIJU!
Foto: Tanjug printscreen


Urednik ekonomije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković izjavio je danas da poziv koji su ambasade zemalja Kvinte uputile Prištini, da se odloži odluka o uvođenju evra, govori da Kvinta odobrava namere premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, odnosno da Srbe na Kosovu odseče od matice kada su finansije u pitanju.

- Biće ugroženo 90.000 ljudi ukoliko se čak i sa zakašnjenjem donese takva odluka. Njihov život će biti mnogo komplikovaniji, ili će vršiti pritisak na Beograd da plaća u evrima, ili će morati iz svojih kuća da odlaze u centralni deo Srbije da podižu svoj novac. Odluka će napraviti pritisak na Srbe da ako već ne žele da prihvate njegovu odluku, da možda na kraju i napuste Kosovo - rekao je on za Tanjug. 

Stojaković ističe da je odluka da od 1. februara evro bude jedino sredstvo za obvljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM, jedan vid ekonomskog pritiska koji za zadatak ima da očisti Srbe sa teritorije KiM, i dodaje da ukoliko Beograd pristane na plaćanje u evrima, na taj način će priznati institucije Kosova kao samostalan ekonomski entitet. 

- To je jedna jako komplikovana priča i mislim da bi pre mogli da kažemo da je poziv Kvinte za odlaganje uvreda za Srbiju, ali i Kurti i Kvinta imaju isti interes a to je da legalizuju ono što su nezakonito i nelegalno otcepili od nas - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, Evropska centralna banka bi mogla administrativni putem da zabrani evro na KiM, ali nije zainteresovana za tako nešto.

- Pa čak i kad bi to uradili, postoji utisak da bi se na taj način poslala poruka da oni moraju da organizuju svoj monetarni sistem ili da se ponovo integrišu u naš što u ovom trenutku nije realno - rekao je Stojaković.

 

Ostavite komentar