Vesti > Politika

Poslanici se izjašnjavaju o IZVEŠTAJU o KIM, neki ga PODRŽALI, drugi iskoristili da govore i van teme

Srbija se nalazi na prekretnici, ili će biti formirana ZSO, ili će dijalog postati nebitan

Autor: k1info/Tanjug

14/09/2022 > 11:53

podeli vest:

Poslanici se izjašnjavaju o IZVEŠTAJU o KIM, neki ga PODRŽALI, drugi iskoristili da govore i van teme
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Poslanici Skupštine Srbije različito su danas, u nastavku posebne sednice o KiM, govorili o Izveštaju o Kosmetu, i dok su jedni najavili podršku, iz opozicije su stigle zamerke na taj dokument, a pojedini članovi parlamenta iskoristili su svoje vreme i da spomenu još neke probleme.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović rekao je da se juče tokom rasprave u skupštini osećao kao „strano telo“, jer su, kaže, svi govorili o Srbiji kao da u njoj živi samo srpski narod, osim predsednika Republike Aleksandra Vučića, zbog čega mu je zahvalan.

On je ukazao da pitanje KiM nije samo pitanje srpskog i albanskog naroda.

- Bio sam u Mitrovici, u oba dela, severnom i južnom, koje spaja upravo - Bošnjačka mahala. Na KiM žive i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, Romi, Aškalije. To je prostor, kao i ceo Balkan, multikulturalan. Video sam veliku želju za životom i kod Srba i kod Albanaca i Bošnjaka - rekao je Ferhatović.

Ocenio je da je ono što se juče čulo, predstavlja jedini način za izlazak iz tog problema.

- KiM je veliki čvor, ne odnosi se samo na prostor Kosmeta, ili Srbije, već celog Balkana. Obradovalo me je to što sam čuo da nema jednoobraznog rešenja - rekao je on.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je rekla da je izuzetno značajno to što ovaj izveštaj naglašava istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda.

- Bez ove dubinske normalizacije ni institucionalno-političika normalizacija neće imati ni potrebne ni dalekosežne domete - rekla je Kovač i istakla da je kompromis izuzetno značajan.

S tim u vezi, navela je da je jasno da je Beograd spreman na kompromis u dijalogu i da se postigne kompromisno rešenje, dok druga strana, dodaje, ne želi da postigne dogovor.

Navela je da je dijalog trenutno na prekretnici - ili će se formirati Zajednica srpskih opštine ili će dijalog, kako kaže Kovač, potonuti u irelevantnost.

Kovač je rekla da je došlo do dugogodišnje kulminacije krize dijaloga između Beograda i Prištine i da dijalog nije napredovao, a sve zbog, dodaje, nepostupanja Prištine.

- Beograd očekuje da EU, kao posrednik i garant impelementacije dogovorenog, mora u budućnosti da izvrši jači pritisak na Prištinu da se postupi u skladu sa dogovorenim, a pre svega da se formira Zajednica srpskih opština, rekla je Kovač.

Hadži Milorad Stošić, iz poslaničke grupe PUPS-a, rekao je da će oni podržati Izveštaj o KiM.

 

 

Ostavite komentar