Vesti > Politika

Ðilas: Kosovskim Srbima dugujemo jedinstvo po pitanju KiM

Sa albanskom stranom razgovaramo o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova, kaže lider SSP

Izvor: K1info/Tanjug

11/09/2022 > 14:58

podeli vest:

Ðilas: Kosovskim Srbima dugujemo jedinstvo po pitanju KiM
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas izjavio je danas da će poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, PZP, Sloga" na sednici Parlamenta u utorak predstaviti Inicijativu o formiranju skupštinske komisije za definisanje platforme i definisanje državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom.

Ðilas je naveo da građani od svojih poslanika očekuju jedinstvo po najvažnijim državnim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

- Političari to posebno duguju Srbima koji već 23 godine žive na KiM, iako su izloženi pritiscima kako prištinskih vlasti, tako i ''kriminalnih struktura'' na severu - naveo je Ðilas na TV Prva.

Prema njegovim rečima, za Srbiju bi bilo važno da se na temi Kosova napravi široki društveni konsenzus kako relevantnih političkih faktora, tako i institucija značajnih za srpski narod.

- Mi u SSP verujemo da se konsenzus može postići na principima poštovanja Ustava, Rezolucije 1244 i spremnosti da sa albanskom stranom razgovaramo o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova - rekao je.

Po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Ðilas je ponovio da je vreme da Srbija mora da gleda svoje interese, kao što to rade sve druge zemlje.

- Tako se i ponaša sama Rusija prema Srbiji. Puno je primera, od odbijanja uvoza automobila iz Srbije u Rusiju bez carina, pa do toga da Gasprom u Rusiji plaća rudnu rentu na gas i naftu 22 odsto, a u Srbiji tri odsto - naveo je Ðilas.

Lider SSP kaže da se isto prema Srbiji ponašaju i druge zemlje kad su njihovi ekonomski interesi u pitanju.

- Naš interes je da izbegnemo izolaciju od ostatka Evrope, što bi moglo da se desi ako ne uvedemo određene ekonomske mere prema Rusiji. To bi imalo za posledicu ostanak ogromnog broja ljudi bez posla i ugrozilo bi egzistenciju velikog broja porodica - ponovio je Ðilas.

Ostavite komentar