Vesti > Politika

Srbija NIJE učestvovala u generisanju KRIZE, uprkos svemu spremni smo na dijalog sa Prištinom

Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, spremni smo za dijalog, rekao je predsednik Vučić govoreći o situaciji na KIM

Autor: K1info/Tanjug

13/09/2022 > 11:37

podeli vest:

Srbija NIJE učestvovala u generisanju KRIZE, uprkos svemu spremni smo na dijalog sa Prištinom
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo izloženi bezbednosnim izazovima.

- Imamo sve veće prisustvo specijalnih snaga Prištine na severu Кosova i Metohije, rekao je Vučić i dodao da će govoriti o oružju i oklopnim vozilima koje dovlače. 

Кaže da ne postoji veštačko generisanje kriza sa naše strane, kako to ovde neki "neodgovorno govore u horu sa prištinskim medijima".

- Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna i o tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Srbija je uprkos svemu spremna na dijalog - istakao je Vučić.

Naši vojno-policijski kapaciteti su desetostruko snažniji nego što su bili. Posedujemo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti da sačuvamo mir i obezbedimo mir, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do bilo kakvog sukoba bila bi to katastrofa za celu Srbiju. 

Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije, Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete, kaže Vučić. 

 

Vučić: Nemam nameru da decu šaljem u rat, molim sve za strpljenje

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da kao vrhovni komandant nema nameru da našu decu šalje u rat, ali da ćemo ukoliko naš narod, deca, očevi i majke budu napadnuti imati dovoljno snage da ih odbranimo.

"Verujte mi na reč", dodao je Vučić tokom predstavljanja izveštaja o pregovorima sa Prištinom u palamentu.

Istakao je da ne želi nijednoj, ni srpskoj niti albanskoj majci da vrati dete u kovčegu.

Vučić je rekao da kada je reč o KiM opet ulazimo u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena i zamolio predstavnike Kvinte i sve druge da povedu računa o tome da strpljenje ima 10 stepenika i da jednom dođe do kraja.

-Srbi taj zulum više ne mogu da trpe, poručio je Vučić.

Ističe da su bili spremni da napuste kosovske insitucije, ali da ih je molio da ne napuštaju institucije, jer će onda 493 Srba ostati bez oružja.

Zapitao je ako Srbi napuste sudove na KiM, ko će onda da odgovara ako neko siluje Srpkinju.

-Ako ne budu imali izbora, ja znam da su oni spemeni i da će da čuvaju svoje ognjište, a naš posao je da pokušamo da izbegnemo svaki sukob i eskalaciju i čuvamo mir - naveo je Vučić.

Naglasio je da međunarodni predstavnici znaju da ne mogu da promene njegov stav i odlučnost da će Srbija sačuvati svoj narod na KiM i da neće biti nikakvih novih akcija kao što su Oluja i Bljesak, kao i da neće biti proterivanja našeg naroda.

-Mi insistiramo poštovani poslanici na miru i ne molim vas za mir zato što smo slabiji od nekog u regionu, već zato što znamo kakve to može da ima katastrofalne posledice. Ne želim da budem predsednik koji će da vrati ni srpskoj ni albanskoj majci dete u kovčegu - istakao je on.

 

Ostavite komentar