Vesti > Politika

Stano "PROZVAO" Prištinu: Srbima na KiM da se OMOGUĆI da GLASAJU na predstojećim IZBORIMA

Stano je konstatovao da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM

Izvor: K1info/Tanjug

29/11/2023 > 16:45

podeli vest:

Stano "PROZVAO" Prištinu: Srbima na KiM da se OMOGUĆI da GLASAJU na predstojećim IZBORIMA
Foto: printscreen tanjug


Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

On je za Tanjug rekao da će zbog toga srpski birači morati da putuju u gradove na jugu centralne Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

- EU preporučuje da se nastavi sa ustaljenom praksom da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS-a. Očekujemo da se Kosovo i Srbija dogovore o modalitetima koji će omogućiti da se to dogodi, u dobroj veri i duhu kompromisa. EU podržava sve napore koji imaju za cilj omogućavanje kosovskim Srbima da učestvuju u demokratskim procesima. Kao takvi, od suštinske je važnosti da srpski birači sa pravom glasa sa prebivalištem na Kosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava i daju svoj glas na predstojećim srpskim parlamentarnim izborima - naglasio je Stano.
 

Ostavite komentar