Vesti > Politika

Potpisan MEMORANDUM O RAZUMEVANJU sa Kazahstanom, Dačić poručio: Poštuju naš terirorijalni integritet

Dačić je iskazao zahvalnost Kazahstanu na razumevanju stava Srbije kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

29/11/2023 > 13:17

podeli vest:

Potpisan MEMORANDUM O RAZUMEVANJU sa Kazahstanom, Dačić poručio: Poštuju naš terirorijalni integritet
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


U Ministarstvu spoljnih poslova danas su potpisana dva Memoranduma o razumevanju u oblasti kulture i sporta između resornih ministarstava Srbije i Kazahstana, a u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Memorandum u oblasti kulture potpisali su ministarka kulture Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Kazahstana Murat Nurtleu koji je i sa ministrom sporta Zoranom Gajićem potpisao dokument o razumevanju u oblasti sporta.

Dačić je posle sastanka sa Nurtleom i potpisivanja Memoranduma iskazao zadovoljstvo njegovom posetom, navodeći da je reč o prvoj bilateralnoj poseti nekog ministra spoljnih poslova Kazahstana našoj zemlji.

- Naši bilateralni odnosi tradicionalno su prijateljski i dobri. Srbija ostaje čvrsto opredeljena za dalji razvoj i unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje sa Kazahstanom - rekao je Dačić.

Dačić je iskazao zahvalnost Kazahstanu na razumevanju stava Srbije kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, a koji se odnosi na pitanje nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

- Kazahstan poštuje naš terirorijalni integritet i suverenitet i nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost tzv.Kosova i imamo uveravanja sa njihove strane da će tu politiku zadržarti i u narednom periodu - rekao je Dačić.

Ministar je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje u razvoju i da postoji prostor za saradnju i u drugim oblastima.

- Prošle godine je ta spoljno- trgovinska razmena iznosila negde oko 60 ili 70 miliona ali je već ove godine došlo do značajnog rasta i sada se već kreće za prvih devet meseci više od 300 miliona, a najveći deo se odnosi na naftu - rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da će novi ambasador Srbije u Kazahstanu biti karijerni diplomata Vladimir Jovičić, koji će uskoro otići u tu zemlju. Nurtleu je rekao da je Srbija pouzdan partner i prijateljska država Kazahstanu i ugledna članica međunarodne zajedinice sa, kako je rekao, jakim političkim opcijama, pozicijom i privredom koja se dinamično razvija.

- Imali smo bogate i produktivne razgovore sa uvaženim kolegom Dačićem o sveobuhvatim vezama dve zemlje, dogovorili smo se da sistemski odredimo perspektivne oblasti bilateralne saradnje i preduzmemo konkretne mere - rekao je on.

Dodao je da ne sumnja da će njegova poseta doprineti daljem razvoju saradnje Astane i Beograda.

- Prema rezultatima 2022. godine bilateralni i trgovinski promet iznosio je oko 74 miliona dolara, što je tri puta više nego 2021. godine. Ove godine za devet meseci obim bilateralne trgovine je povećan za 45 odsto i dostigao je 77 miliona dolara. U Kazahstanu su registrovane 52 srpske kompanije koje posluju u svim sektorima - rekao je on.

Ostavite komentar