Vesti > Politika

Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Abu Dabiju

To je prva zvanična poseta u novom mandatu

Autor: Informer

10/09/2022 > 16:28

podeli vest:

Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Abu Dabiju
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Abu Dabiju. To je prva zvanična poseta predsednika Vučića u novom mandatu, i to baš zemlji sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.

U teškoj globalnoj krizi ta poseta za Srbiju znači mnogo jer Ujedinjeni Arapski Emirati su sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro 6 odsto svetskih rezervi nafte.

U Abu Dabi predsednik dolazi na poziv njegovog visočanstva šeika Mohameda Bin Zajeda, predsednika UAE, dugogodišjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije, koji je posle smrti svog brata Halife postao predsednik Emirata, a koga svetski mediji danas svrstavaju među najmoćnije pojedince na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže. 

Foto: Youtube PrintScreen

 

Na početku rata u Ukrajini svetski mediji su objavili da je odbio da se javi na telefon predsedniku SAD Džozefu Bajdenu koji je pokušavao dve nedelje da stupi u kontakt sa njim kako bi pokušao da utiče na način raspolaganja energetskim resursima. 

Bilateralni sastanci i potpisivanje sporazuma biće održani u novoizgrađenoj Palati Al Watan (Palata naroda), novom simbolu arapskog sveta, koja se nalazi na obali Abu Dabija.

Ostavite komentar