Vesti > Politika

SRBIJA ispunjava svoje OBAVEZE, ali ne protivno USTAVU i grabi ka EU: Obraćanje VUČIĆA i Fon der LAJENOVE

Želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu, kaže predsednica EK

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 13:25 >> 15:37

podeli vest:

SRBIJA ispunjava svoje OBAVEZE, ali ne protivno USTAVU i grabi ka EU: Obraćanje VUČIĆA i Fon der LAJENOVE
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze i ispunjava ih u skladu sa dogovorenim, ali je jasno šta ne može da  učini, jer protivno Ustavu Republike.

- Ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu, posle poslednjeg sastanka sa evropskim liderima, (Šarlom) Mišelom, (Žozepom) Boreljom, (Miroslavom) Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje, (Olafom) Šolcom, (Emanuelom) Makronom i (Đorđodom) Meloni.  Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere ne jedanput već mnogo puta i to je pozicija Srbije - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Dodao je da je sa Fon der Lajen razgovarao o političkoj situaciji u regionu i da je predsednici Evropske komisije rekao šta misli i ponovio stavove Srbije.

Predsednica EK: Želimo Srbiju u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da su imali odličan razgovor i njena prva poruka koju je poslala jeste da je proširenje na vrhu agende Evropske unije, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu. 

- Ovo je vreme globalnih turbulencija, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a proširenje je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i takođe jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Ja se zaista nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak - rekla je Fon der Lajen.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Srbija je, prema njenoj oceni, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.

- Ali želimo da nastavite sa koracima, da nam se približite uključujući i spoljnu politiku, zato što EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera, koji deli zajedničke principe i vrednosti - istakla je predsednica EK.

Čestitke na medijskom zakonu

- Što se tiče slobode medije, vi ste upravo završili važne reforme (usvojen Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima). Čestitke na tome i sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite na tome .- poručila je Fon der Lajen.

Ona je ukazala na investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi evra koji, kako je rekla, brzo donosi rezultate kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske. 

- Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće - rekla je Fon der Lajen, koja će se sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. 

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 
Neophodna normalizacija odnosa BG i PR, nasilje neprihvatljivo

Ursula fon der Lajen kaže da je neophodna normalizacija odnosa između Beograd i Prištine.

- Nasilni napadi 24. septembra u Banjskoj su potpuno neprihvatljivi, počinioci moraju da budu privedeni pravdi, da snose odgovornost, to je ključno i za jednu i za drugu stranu da se angažuju i da idu ka putu normalizacije - rekla je predsednica EK i dodala je da je, u tom smislu, važno da Srbija podrži statut Zajednice srpskih opština, dok "Kosovo treba da sprovede taj statut". 

- Pored toga Srbija mora da počne implementaciju postojećih sporazuma i da ne gubi vreme na to - konstatovala je predsednica EK i istakla da je pravo mesto da se razgovara o tome dijalog s posredovanjem EU i da je to jedini put napred, put ka planu za rast, ali i ka Evropskoj uniji.

Proširenje EU i "domaći zadaci"

Predsednica Evropske komisije odgovarajući na pitanje da li je realno da zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice do 2030. godine da je proširenje na vrhu agende EU, a da se proces pristupanja zasniva na zaslugama. 

- Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama - rekla je Fon der Lajen.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ona je istakla da postoji i drugi element u procesu pristupanja kao što je rat u Ukrajini koji je doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija. 

- Činjenica je takođe da se, kao što sam rekla da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali mi moramo da se spremamo za proširenje i takođe zemlje kandidati moraju da budu spreme za proširenje - rekla je Fon der Lajen. 

Sada postoji zamah, dodala je, koji je potrebno iskoristiti, jer kako je rekla pokazuje pozitivne stvari - kako to možemo da uradimo. 

Fon der Lajen je u Beograd došla iz Podgorice gde je ranije danas sastala sa  predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Ona je četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započela u nedelju u Skoplju kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Juče je boravila u Prištini, gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani rekla da postoji novi investicioni plan koji funkcioniše veoma dobro i da se uspesi mogu postići samo ako Beograd i Priština normalizuju odnose.

Fon der Lajen se u Skoplju, sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Predsednica EK posetiće sutra Bosnu i Hercegovinu.

Ostavite komentar