Vesti > Politika

Vučić OTVORIO Prokop: Uložili smo 81,2 miliona evra ovde, ali ULAŽEMO još u celu Srbiju

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su avgusta 2022. godine

Izvor: K1info

20/10/2023 > 17:57

podeli vest:

Vučić OTVORIO Prokop: Uložili smo 81,2 miliona evra ovde, ali ULAŽEMO još u celu Srbiju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ / nr


Predsednik Srbije prisustvovao je otvaranju železničke stanice Prokop.

 

- Negde 1978. godine se već vidi ulazak u krizu, a onda mali oporavak posle Brozove smrti, a onda 1986. i 1987. godine sve staje. To vidite i po bolnicama i ostalo. I onda se kasnije tek nastavlja. Trebalo je da se uloži 120 miliona, ali uloženo je manje zbog krize na KiM i rata 1999. godine. Mi smo krenuli sa nevelikim kuvajtskim kreditom, vodeći računa da stopu javnog duga držimo kako treba. Rekao sam tada od Prokopa ne odustajemo. Onda smo još uložili 61 milion. A onda dodatnih 15 miliona evra ovde za ovu staničnu zgradu - rekao je Vučić.

On je dodao da se ubrzano približavamo onome što su bili rezultati pred nama.

Foto: Printscreen Tanjug live

 

- Mnogo toga gradimo u ovom trenutku, a kako će to da izgleda danas ili sutra, ne mogu da vam kažem. Niko u svetu ništa sa sigurnošću ne može da vam kaže za naredni dan. Teška je situacija u celom svetu - dodao je Vučić.

Predsednik je dobio pitanje i o opoziciji koja je mogla da gradi Prokop.

- Pa znate kako, mi mislimo na građane, a oni su mislili na sebe i onda naravno da ne mogu da rade nešto, ali neću o njima danas, nije ni vreme ni mesto - dodao je predsednik.

- Sjajn izgleda i divno, ali moramo još da radimo baš moramo.

Vučić je istakao da uskoro može da se ubrzaju radovi na deonici Beograd - Niš.

- Očekujem da ćemo dobiti garancije i da što pre krenemo da radimo tu brzu prugu. Gradimo Niš - Dimitrovgrad , dakle spajamo se sa Bugarskom, brzina će biti 129 kilometara na čas. Treba da se gradi dispečerski centar, uskoro bi i to trebalo da krenemo, e sad da vidimo kako ćemo novac da pronađemo.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Na kraju obilaska stanice, predsednik Srbije obratio se prisutnima.

- Poštovani predsedniče Republike Srpske, uvažena predsednice Vlade Srbije, uvaženi gradonačelniče Beograda, poštovani novinari, Ivo Andrić u svom antologijskom delu  "Na Drini ćuprija" govorio je o problemima sa kojim su se sreli neimari kada su pravili most. Svi znamo da probleme nije činila vila brodarica već Radosav iz Uništa. Ja postavljam pitanje zašto smo dugo čekali Prokop, bolnice, stadione, puteve. Da li se i u naše radove  umešala vila brodarica pa to nije bilo rađeno? Hvala vima koji su dali nemerljiv doprinos u gradni Prokopa.

Na kraju je predsednik odgovarao na pitanja novinara, a zanimljivo je bilo o Evropskom parlamentu i uvođenju sankcija Srbiji ako ne prizna Kosovo.

- Mi moramo da razumemo da oni tako gledaju na stvari. Da sam na mestu tih koji su takav zaključak doneli, bilo bi me sramota. Da li je njih sramota, siguran sam da nije. Preživeće Srbija uprkos svemu.

Predsednik je objasnio da nas očekuju radovi i na novim deonicama.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

- Do kraja 2024. godine imaćemo prugu do Subotice. Možete da zamislite da za sat, sat i 10 minuta možete da dođete do Suobtice. Nadam se da će i naši mađarski prijatelji posle toga godinu, godinu i po dana uraditi svoj deo, pa ćete moći i do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta. U ljudima Srbije je naša najveća snaga, u ljudima Srbije je naša budućnost.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić.

- Imao sam tu vrstu sreće imam je i dalje, da sam gradonačelnik Beograda kada su se dogodile četiri najbitnije infrastrukturne stvari. Počeli su radovi na Metoru, završen je Porkop, uskoro će bitiotvorena nova autobuska stanica i završena je obilaznica koju smo čekali nekoliko desetina godina. Moram da se zahvalim i predsedniku države Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Predsednik Republike Srpske obratio se prisutnima.

- Volim da prisustvujem svim uspesima Srbije koje je omogućio predsednik Vučić. Kada sam kao student došao u Beograd, glavna tema bila je Prokop. Ja sam se tada pitao šta je to.

Pre samog otvaranja predsednik se oglasio na Instagramu.

 

 

- Ovaj veličanstveni objekat je jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi i veliki uspeh naše Srbije. Prokop je danas i simbol razlike između praznih obećanja i predanog rada - objavio je predsednik na Instagram nalogu.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su avgusta 2022. godine sa rokom za završetak radova od 15 meseci.

Nova zgrada prostire se na ukupnoj bruto površini od 6.250 kvadratnih metara, ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja.

Ostavite komentar