Vesti > Politika

MIŠČEVIĆ o spremnosti EU na proširenje do 2030. GODINE: Prvi put smo mogli da čujemo da je to CILJ, a ne OBEĆANJE

Miščević je istakla da u ovom momentu Srbija radi na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom

Izvor: K1info/Tanjug

30/08/2023 > 18:01

podeli vest:

MIŠČEVIĆ o spremnosti EU na proširenje do 2030. GODINE: Prvi put smo mogli da čujemo da je to CILJ, a ne OBEĆANJE
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da je prvi put od predsednika Evroskog saveta Šarl Mišela mogla da se čuje godina proširenja EU, koja predstavlja cilj, a ne obećanje. 

Ona je to rekla prilikom slanja novog kontigenta humanitarne pomoći Ukrajini, na pitanje novinra kako komentariše izjavu Mišela o proširenju 2030. godine i dodala da predstoje razgovori između država članica šta zapravo znači proširenje 2030.

 - Do 2025. sistemske zakone moramo da uskladimo u potpunosti sa EU, kada je reč o normalizaciji (odnos Beograda i Prištine), ona je od početka element procesa pregovora, to je poglavlje 35 u njemu se nalazi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji - rekla je Miščevič.

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, Miščević je istakla da u ovom momentu Srbija radi na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i više nego što je procenat usklađivanja koji se traži. 

Miščević je ocenila da je ovo jedan od elemenata koji potvrđuje da je Srbija na istom vrednosnom pravcu, kada je u pitanju poglavlje 31.

Ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je sa ruskom agresijom u Ukrajini promenjena percepcija proširenja EU i da je važno to što sada postoje i novi kandidati za članstvo u EU. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr

 

On je na pitanje kako čita i vidi poruku Mišela rekao da je Mišel izneo veoma važan predlog koji se odnosi na proširenje EU do 2030. godine i da je ova godina podjednako važna i za zemlje članice i za zemlje kandidate. 

- Sa ruskom agresijom je došlo do jedne promenjene percepcije stvari u EU porodici. Imamo nove kandidate za članstvo i sada se čitavo proširenje posmatra na drugačiji način. Sa ruskom agresijom postalo je još važnije i iznete su nove inicijative, poput one za rast koju je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a koja će omogućiti kandidatima za članstvo da se integrišu u jedinstveno tržište EU pre nego što postanu članice formalno - dodao je Žiofre.

On je rekao da se razgovara o sledećim inicijativama i da su iste u toku, kao i da će se videti kako će se dalje stvari odvijati. 

- Kako je ministarka Miščević rekla, zaslugama se dobija mogućnost za članstvo u EU. Potrebno je uskladiti zakonodavstvo i podići nivo institucija. Poruka da sada imamo priliku za proširenje i da je iskoristimo je važna. Ovo je veliki istorijski trenutak, veliki izazovi su pred nama koji će zahtevati da se donesu velike odluke i ovaj trenutak treba maksimalno iskoristi -rekao je on.
 

Ostavite komentar