Vesti > Politika

Vučić: Niko u Atini nije osudio NASILJE NAD SRBIMA na KiM

Za nas je to sve veoma teško, u vrlo smo teškim uslovima uspeli da izborimo ono što je za Srbiju bitno, poručio je predsednik

Izvor: K1info/Tanjug

23/08/2023 > 11:11

podeli vest:

Vučić: Niko u Atini nije osudio NASILJE NAD SRBIMA na KiM
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može ništa da promeni, ali može da pokaže kakvi su odnosi.

On je nakon dodele ključeva za stanove za izbegle iz Hrvatske i BiH, na pitanje Tanjuga koja je bila prva, a koja poslednja verzija Deklaracije usvojene u Atini, rekao da te izjave nemaju formalno pravni značaj, ali ukazuju na politiku koja se vodi.

Prema njegovim rečima, tekst Deklaracije se pripremao danima, prva verzija je usaglašena sa nekim zemljama učesnicima neformalnog skupa.

Dodao je da je Srbija eksplicitno bila protiv dva stava u dokumentu, od kojih je jedan stav o sankcijama Rusiji.

- Za nas je to sve veoma teško, u vrlo smo teškim uslovima uspeli da izborimo ono što je za Srbiju bitno. Tu su bile četiri zemlje, od kojih dve iz EU i Ukrajina koje su pod pritiskom da priznaju Kosovo. Za nas su to bili ključni razgovori. Ja gledam da izvučem ono što je najbolje za Srbiju - rekao je on.

 

Na pitanje o sastanku zemalja BRIKS-a on je kazao da nije imao puno vremena da isprati šta se sve dešavalo na tom sastanku, ali da će pokušati u toku večeri.

- Očigledno je da oni hoće da naprave izazov Grupi sedam. Ima tu mnogo znakova pitanja, ali stvaraju se uslovi za stvaranje drugačijeg sveta, drugo neću da komentarišem - rekao je Vučić.

O KiM

Predsednik Vučić izjavio je danas da niko na sastanku lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU u Atini nije osudio kršenje ljudskih prava Srba na KiM niti je pokušao da izvrši pritisak na Aljbina Kurtija da promeni odnos prema njima.

On je to rekao na pitanje novinara da li je neko na sastanku u Atini osudio kršenje ljudskih prava Srba na KiM, a posle ceremonije svečanog uručenja ključeva 250 novoizgrađenih stanova za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Vučić je dodao da niko nije ni pokušao da izvrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da primeni svoj odnos prema Srbima.

- Neki mi kazu: 'Ja sam rekao Kurtiju to i to', ali na samoj večeri drugačija je atmosfera. Nije to tako jednostavno. Bio je očigledan sukob premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i Kurtija, i Kurtijevo uobičajeno ponavljanje da je on najveći junak i da bi voleo da bude kao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski - rekao je Vučić.

Dodao je da su ga svi gledali u čudu zbog njegovih reči.

- Ali da može da čini zlo, to može i to će da čini svaki dan. Naše je da gledamo kako da pronalazimo najbolja rešenja za naš narod - poručio je Vučić.

Zahtevaćemo hitnu sednicu SB UN

Vučić je rekao da će danas imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Kancelarije za KiM, kao i da će svi na vreme biti obavešteni o tome kada će Srbija podneti zahtev za održavanje Sednice bezbednosti UN. On je rekao da će Srbija tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN pre redovne u oktobru rekao da će tražiti hitnu sednicu, a posebno zbog poslednjeg događaja vezano za KiM.

- O tome ću danas da imam sastanak i sa predstavnicima Srba sa KiM i ljudima iz Kancelarije za KiM, zbog užasnih pritisaka koje trpi naš narod na KiM, nastavka Kurtijevih provokacija i svega drugog - rekao je Vučić.

Predsednik je, što se tiče zahteva za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, rekao da se bira najbolji trenutak.

- Ne bih da objašnjavam detalje ni ko kada predsedava, i ko je kada prisutan ko nije prisutan. U trenutku kada nama najviše bude odgovaralo tada ćemo zahtevati održavanje sednice, u veoma skorom vremenskom periodu, a o tome ćete biti na vreme obavešteni - rekao je Vučić.

Ostavite komentar