Vesti > Politika

Vlada usvojila novi Predlog ZAKONA o upravljanju JAVNIM preduzećima: Nema prodaje nacionalnih parkova i VODOIZVORIŠTA

Razlog zbog kojeg se donosi ovaj zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, već njihovo osnaženje i bolji poslovni rezultati

Izvor: K1info/Tanjug

02/08/2023 > 18:23

podeli vest:

Vlada usvojila novi Predlog ZAKONA o upravljanju JAVNIM preduzećima: Nema prodaje nacionalnih parkova i VODOIZVORIŠTA
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Jovo Mamula


Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima koja su u vlasništvu Republike Srbije, a kojim se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva i upravljanje u javnim preduzećima koja su u vlasništvu Srbije.  

Reč je o novom Predlogu zakona, s obzirom na to da je prethodni koji je bio u skupštinskoj proceduri povučen posle inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Organizovane su javne konsultacije o nacrtu zakona u tri runde pregovora sa predstavnicima javnih preduzeća, nevladinih organizacija, civilnog društva i sa ekonomskim i privrednim novinarima. 

Iz Vlade su saopštili da je to urađeno kako bi se odbacile sumnje u vezi sa neistinitim navodima u javnosti, da se tim zakonom prodaju nacionalni parkovi, vodoizvorišta, kao i da njime Vlada Srbije želi da privatizuje javna preduzeća.

Dodali su da razlog zbog kojeg se donosi zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, već je cilj njihovo osnaženje, korporatizacija i bolje upravljanje sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Takođe, Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

Predlog zakona se primenjuje na akcionarska društva (AD) ili DOO u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno ima kontrolno vlasništvo u društvu po drugom osnovu.

 

Takođe, pojedine odredbe ovog predloga zakona se primenjuju na manjinsko društvo kapitala odnose se na prava i obaveze predstavnika Republike Srbije u skupštini manjinskog društva, uslove koje mora da ispunjava da bi bio imenovan, uslove za razrešenje, obaveza stručnog usavršavanja.

Najznačajnije novine odnose se na centralizovano vlasničko upravljanje, a Ministarstvo privrede će biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, uz izuzetke u oblasti energetike. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Jovo Mamula

 

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednih subjekata i daljeg podsticanja zapošljavanja. 

Za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno je 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, a Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj.




 

Ostavite komentar