Vesti > Politika

PRETNJE predsedniku Srbije stižu iz BiH: HELEZ nije POSVETIO nijednu reč DOBROJ saradnji

Ovog puta takve reči nisu mogli da ignorišu

Izvor: K1info/Tanjug

22/07/2023 > 17:02

podeli vest:

PRETNJE predsedniku Srbije stižu iz BiH: HELEZ nije POSVETIO nijednu reč DOBROJ saradnji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Srpske napredne stranke, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Vojske Srbije Miloš Vučević, ocenio je danas kao "tiradu besmislica" nedavnu izjavu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, u kojoj on, kako je rekao, "šalje nekakve poruke" predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

- Izjava ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, u kojoj preko sarajevskih medija šalje nekakve poruke predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, čini ga baš toliko hrabrim koliko ga svedočenje o tome da je opsovao majku Miloradu Dodiku čini pristojnim - rekao je Vučević u saopštenju.

On je istakao da, "uz svu tiradu besmislica koju ovoga puta nismo mogli da ignorišemo", Helez nije posvetio nijednu reč dobroj i sadržajnoj saradnji oružanih snaga Srbije i Bosne i Hercegovine, pre svega u vojno-obrazovnoj, ali i u drugim oblastima.

- Siguran sam u to da će takva dobra saradnja biti nastavljena, pa i unapređena u vremenu koje je pred nama, uprkos negativnoj retorici jednog od tri čelnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine - rekao je Vučević u saopštenju.

On je, takođe, ocenio da "izgleda da je Bosna i Hercegovina isuviše mala za takvog junaka" kao što je Helez, pa svog zamišljenog neprijatelja mora tražiti na samom čelu Republike Srbije, koja pak ničim ne ugrožava prijateljske i dobrosusedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministar odbrane BiH je ranije, u intervjuu za tursku agenciju "Anadolu", govorio o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i uputio pretnje zbog njegove izjave o državnim organima Republike Srpske.

- Poručujem mu da ako on tako bude nastavio raditi, da ću biti prisiljen da komuniciram sa Vojvodinom, Sandžakom, sa Preševskom dolinom. Je li to način rada? Srbija je u većim problemima nego Bosna i Hercegovina. Pozivam srbijanskog predsednika Vučića da radi u skladu sa Ustavom i da se prema BiH ponaša kao prema suverenoj državi, što ona i jeste, međunarodno priznatoj. Jer, lako je zapaliti fitilj. To je najlakše - rekao je Helez.

On je dodao da "svi znamo, koji smo u nekim godinama, kako je bilo u ratu i kako su ljudi ginuli" i pozvao Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika "da se urazume".

Ostavite komentar