Vesti > Politika

Vlada Srbije usvojila VUČIĆEV predlog: Privremeno zabranjen izvoz oružja i VOJNE OPREME

Ministar Miloš Vučević je rekao da će prioritet u isporuci iz fabrika odbrambene industrije imati Vojska Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

14/07/2023 > 13:41

podeli vest:

Vlada Srbije usvojila VUČIĆEV predlog: Privremeno zabranjen izvoz oružja i VOJNE OPREME
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas da je Vlada Srbije usvojila zaključak na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta o suspendovanju izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana iz namenske industrije.

Vučević je rekao da će prioritet u isporuci iz fabrika odbrambene industrije imati Vojska Srbije čime će se, kako kaže, dodatno ojačati kapaciteti države, odnosno Vojske Srbije.

- Naravno, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države - rekao je Vučević za Tanjug.

 

Ministar je istakao da to ne znači da Srbija ide u rat, niti priziva rat, već da se dobro procenjuju bezbednosni rizici i izazovi.

- Pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo. Naša je procena u ovom trenutku da komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se poizvodi u namenskoj industriji mora pre svega da bude usmereno ka Vojsci Srbije, u skladu sa njenim potrebama - istakao je ministar.

Kako je dodao, ne prave se nikakvi megalomanski planovi, samo se dodatno jačaju kapaciteti Vojske Srbije.

- Videćemo posle 30 dana kakva će biti situcija, da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti - rekao je Vučević.

Vučević je naglasio i da država preko Ministarstva odbrane plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije, dodajući da to nisu pokloni.
 

Ostavite komentar