Vesti > Politika

ZAHAROVA o Srebrenici: DEMONIZACIJA Srba je NEDOPUSTIVA

Prtparolka ruskog MSP je naglasila da događaje iz perioda od 1992. do 1995. godine ne treba da tumače političari, već naučnici i istoričari

Izvor: K1info/Tanjug

20/07/2023 > 11:53

podeli vest:

ZAHAROVA o Srebrenici: DEMONIZACIJA Srba je NEDOPUSTIVA
Foto: Tanjug/AP


Demonizacija Srba kao "genocidnog" naroda je neprihvatljiva, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući 28. godina od zločina u Srebrenici. 

- Demonizacija Srba u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i ne doprinosi postizanju pravog međunacionalnog mira - rekla je Zaharova, nakon čega je pozvala javnost da događaje iz perioda od 1992. godine do 1995. godine ne tumače političari, već naučnici i istoričari - preneo je RT Balkan. 

Politizacija ovih pitanja samo pojačava međunacionalnu napetost i ne može da pomogne rešavanju zadataka koji se tiču jačanja mira i bezbednosti u regionu, poručili su iz MSP-a Rusije. 

Zaharova je ujedno istakla i da su se poslednjih dana u medijima BiH plasirale različite izmišljotine o stavu Rusije o Srebrenici.

Proizvoljne izmišljotine o stavu naše zemlje o tom pitanju, kako je navela, Rusija tumači kao namernu provokaciju Zapada. 

- Rusija se dosledno zalaže za objektivnu istragu protivpravnih akcija koje su bile usmerene protiv svih etničkih grupa, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, sa ciljem da krivci, bez obzira na njihovu nacionalnu ili religioznu pripadnost, budu zasluženo kažnjeni - poručila je Zaharova. 

Ostavite komentar