Vesti > Politika

Kristofer Hil: SANKCIJE su upućene samo GOSPODINU VULINU, a ne SRBIJI

SAD namerava da pomogne Srbiji koja jasno pokazuje ambiciju da bude deo zapadnih institucija, ocenio je ambasador

Izvor: K1info/Tanjug

13/07/2023 > 11:50

podeli vest:

Kristofer Hil: SANKCIJE su upućene samo GOSPODINU VULINU, a ne SRBIJI
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji, Kristofer Hil izjavio je da sankcije koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno - informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, nisu vezane za bilo koju instituciju u Srbiji, niti su usmerene ka samoj Srbiji, već su upućene isključivo za navedenog pojedinca.

On je prilikom obilaska arheološkog nalazišta u Vinči, rekao novinarima da je to veoma jasno i precizno formulisano.

- Veoma pažljivo smo proučili gospodina Vulina i njegove aktivnosti, razmatrali smo njegov slučaj i zaključili da on nije osoba koju želimo da posećuje Sjedinjene Američke Države. Takođe, ne želimo konkretno da imamo nikakve poslove niti poslovne kontakte sa njim - istakao je Hil i dodao da takva odluka zapravo ima za cilj da se zaštite SAD i njeni interesi.

On je rekao da je uvođenjem sankcija Vulinu skraćena mogućnost za obavljanje bilo kakvih finansijskih operacija u Americi.

- Svestan sam da mnogi ljudi na ovo gledaju mnogo šire i dublje, kao na odnos Srbije i Amerike, i pitaju se da šta onda ovo znači u pogledu relacija dve zemlje. Moje lično mišljenje jeste da su odnosi Srbije i Amerike dobri, i želimo da postanu još bolji - naglasio je Hil.

Foto: Tanjug/OMK MUP RS/Anton Antanasijević

 

On je dodao da SAD namerava da pomogne Srbiji koja jasno pokazuje ambiciju da bude deo zapadnih institucija u onoj meri koliko ona to bude želela. 

- Mi ćemo svakako Srbiji pomoći u tim željama, želimo veoma biti deo tog procesa, i smatramo da slučaj sa gospodinom Vulinom, njegovi interesi i planovi, sa tim nemaju nikakve veze. Takođe želimo da razvijamo i dalje naše odnose sa vašom zemljom. Uostalom, preporučujem da svi pogledate izjave i saopštenja koja dolaze iz Vašingtona, jer ja nemam puno da dodam na sve to - zaključio je Kristofer Hil.
 

Ostavite komentar