Vesti > Politika

Lajčak iz Prištine: Napred se MOŽE samo uz DEESKALACIJU, IZBORE i DIJALOG o normalizaciji

Kako prenosi Reporteri, Lajčak je istakao da ne želi da komentariše eventualne sankcije i dodao da ih EU ne uvodi rado

Izvor: K1info/Tanjug

04/07/2023 > 21:14

podeli vest:

Lajčak iz Prištine: Napred se MOŽE samo uz DEESKALACIJU, IZBORE i DIJALOG o normalizaciji
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Beograd i Priština moraju da nastave napred ''uz poštovanje tri tačke'',izjavio je danas u Prištini specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

On je naglasio da su te tri taček, deeskalacija situacije, novi izbori i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

- Ovo nije lak put i svakako nije laka situacija u kojoj se sada nalazimo. Sada moram da biram reči, ali ono što moram da kažem je da treba da se nastavi napred u tri tačke koje sam izneo. Nastavićemo razgovore o konkretnim koracima - rekao je Lajčak.

Kako prenosi Reporteri, Lajčak je istakao da ne želi da komentariše eventualne sankcije i dodao da ih EU ne uvodi rado.

- Moja želja je da nema sankcija za Kosovo i Beograd. Želja mi je da ne bude sankcija i da se obe strane sastanu u Briselu i da obe strane pregovaraju kako da sprovedu sporazume - rekao je Lajčak.

Kurti je nakon sastanka poručio da je Lajčaku preneo da su kaznene mere EU protiv Prištine ''nepravedne'' i da ''čine dijalog asimetričnim'', i dodao da je posvećen deeskalaciji i normalizaciji.

U saopštenju negovog kabineta dodaje se da je tzv. kosovska policija  ''samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbednosti''.

Lajčak se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Delegacije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

On će sutra doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će biti njegova druga poseta Beogradu i Prištini u poslednjih mesec dana.

Lajčak je početkom juna posetio Beograd i Prištinu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Ostavite komentar

dule

Treba uvesti sakncije EU zbog nedemokratskih postupaka ka svom narodu i zbog nepostovanja medjunarodnog prava.

04.07.2023 23:13