Vesti > Politika

Brnabić: Svi u EU su zabrinuti zbog SITUACIJE na KIM i razumeju NAPORE Srbije da se SAČUVA MIR

Srbija će dati sve od sebe da do kraja godine otvori klaster o ekonomskom rastu i razvoju

Izvor: K1info/Tanjug

04/07/2023 > 17:56

podeli vest:

Brnabić: Svi u EU su zabrinuti zbog SITUACIJE na KIM i razumeju NAPORE Srbije da se SAČUVA MIR
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Briselu imala naporan, ali dobar dan, da je sa dva predsednika - Evropskog saveta i Evropske komisije i sa tri komesara razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na KiM.

Ona je novinarima, posle panela "DA, ALI: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji" rekla da su svi u Uniji zabrinuti zbog situacije na KiM, kao i da razumeju napore Srbije da uprkos stalnim provokacijama sačuva mir i stabilnost.

 

- Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se saradnji sa partnerima. Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog - rekla je ona.

Prema njenim rečima, osim o KiM i regionalnoj stabilnosti, sa predstavnicima EU je razgovarala o evro-integracijama, za koje je rekla da će Srbija dati sve od sebe da otvori klaster do kraja godine o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i energetici, energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji.

 

- Dogovorili smo da imamo dodatne sastanke i da ćemo u oktobru ili novembru imati novi izveštaj o napretku. Razgovarali smo i o usklađivanju sa zajednoičkom spoljnom bezbednosnom politikom i pitanju kada ćemo uvesti sankcije. Objasnila sam našu poziciju i da smo se uskladili sa vrednostima jer smo osudili agresiju, ali da postoje razlozi zašto ne želimo da uvedemo sankcije. To poglavlje u našim pregovorima nije ni otvoreno, niti se to od nas zahteva u pregovorima - rekla je ona.

Prema njenim rečima, u pregovorima se postepeno usklađuje politika Srbije sa politikom EU. 

- Nadam se da ćemo otvoriti bar klaster broj tri. Sa Varheljijem sam razgovarala da dalje implementiramo reforme gde kasnimo u oblasti prava i medijske strategije. Moramo da završimo i posao u smislu anbandlinga, tu smo usvojili novi predlog zakona kako to razdvajanje da funkcioniše. Biće velika stvar ako to pre oktobra uradimo - zaključila je Brnabić.

Brnabić je dodala da Srbija ima otvorena dva od pet klastera, kao i da se nada da će do kraja godine biti otvoren još jedan.

- Moram da kažem, put je često bitniji od same destinacije. Promene koje implementiramo, kako bismo postali deo EU, uvodimo na prvom mestu, jer su one dobre za naše građane, ekonomiju i društvo - istakla je premijerka.

Ona je navela da je Evropska unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

- Ukoliko neko treba da bude deo tog mirovnog procesa, to je svakako Balkan - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Naglasila je da je prisutpni proces veoma kompleksan i birokratski posao, kao i da se sada govori o klasterima, a ne o poglavljima kao ranije.

- Ja više volim da pričam o pristupnom procesu kroz tri ključna stuba, a to su javna uprava, vladavina prava i ekonomija - rekla je premijerka, poručivši da se reformisanjem ta tri ključna stuba postiže reformisanje zemlje i društva.

Prema njenim rečima, Srbija je najviše napredovala kada je reč o ekonomiji i navela da javni dug trenutno iznosi 51,4 odsto, da je nezaposlenost ispod devet odsto, kao i da će budžetski deficit najverovatnije biti 2,8 odsto.

Istovremeno, navela je da prosečna plata u Srbiji polako sustiže standard Evropske unije.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Govoreći o javnoj upravi, Brnabić je rekla da Srbija "dobro stoji" kada je reč o transparentnosti i efikasnosti uprave.

- Uradili smo mnogo u poslednjih sedam godina, a posebno je zanačajno uvođenje eUprave jer sada imamo vladu koja je u potpunosti transparetna i dostupna građanima 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, kao i vladu koja se bori protiv korupcije - poručila je premijerka i dodala da ima još stvari koje treba uraditi u toj oblasti.

Govoreći o vladavini prava, navela je da je tu ostalo još dosta reformi koje treba sprovesti, među kojima su potpuna implementacija medijske strategije, borba protiv korupcija, ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Moram da istaknem da smo one reforme, koje sam ja smatrala najkompleksnijim, u potpunosti sproveli. To je reforma pravosuđa. Promenili smo naš Ustav, uz podršku Evropske unije, Saveta Evrope i Venecijanske komisije, kako bismo bili sigurni da je naše pravosuđe u potpunosi nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja - rekla je premijerka Srbije.




 

Ostavite komentar