Vesti > Politika

Sutra bi EBRD trebalo da ODOBRI KREDIT Srbiji od 80 MILIONA evra

Većina novca će da bude namenjena za izgradnju dodatnih naučno-tehnoloških parkova, a nešto će ostati i za Beograd

Izvor: K1info/Tanjug

13/06/2023 > 16:11

podeli vest:

Sutra bi EBRD trebalo da ODOBRI KREDIT Srbiji od 80 MILIONA evra
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Premijerka Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso u Londonu, da bi sutra ta banka trebalo da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova i najavila da će u narednih desetak dana biti objavljena prva aukcija za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i nove kapacitete.

Brnabićeva je rekla da će sutra biti formalno odobren krediti i zatim potpisan u petak ujutro u Beogradu.

- Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane, kreativne i inovativne ljude, i što mi je posebno važno, a to je da natavljamo da ulažemo van Beograda - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da je imala dobar sastanak sa predsednicom EBRD pred sutrašnje odobravanje kredita na Odboru EBRD.

- Imam lepe vesti za građane Srbije, na Odboru treba da se usvoji kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za izgradnju dodatnih naučno-tehnoloških parkova u Srbji. To je za fazu 2 NTP u Nišu, gde će biti još jedan NTP, zatim faza 2 NTP u Čačku, za NTP u Kruševcu, gledamo i za NTP Kragujevac. Biće tu novca i za Beograd, iako sa EIB već radimo fazu 2 NTP u Beogradu - rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da se NTP Niš pokazao kao jedan od najuspešnijih NTP, jer se tu kreiraju, kako je rekla, neverovatni proizvodi i usluge, i postoji velika energija. Dodala je da je njena želja da se što pre krene u gradnju dodatnih zgrada u Nišu i Čačku. Imamo velike planove, navela je Brnabićeva i zahvalila EBRD jer su razumeli koliko nam je tu potebna pomoć za oslobođanje dodatog potencijala u toj oblasti.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

- Završili smo sve analize i izveštaje u rekordnom roku i njihov proces odobravanja je trajao manje od godinu dana - rekla je premijerka.

Istakla je da je saradnja Srbije i EBRD odlična u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske efikasnosti i održivost, zelenoj agendi, zatim kada je reč o boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

- Tu je dodatni kredit za EPS, ali uslovljen aukcijama za nove kapacitete iz OIE i verujem da ćemo u narednih desetak dana objaviti aukciju za nove kapacitete. To je dobro za građane i privredu, jer ćemo dobiti više zelene energije i što će to ovaj put pozitivno uticati na cenu električne energije, jer ćemo dati da gradi onaj ko ponudi najnižu cenu, a ta energija ostaje u Srbiji. Imamo sada potpuno drugačiji sistem i verujem da će to u bliskoj budućnosti promeniti našu energetsku sliku i naše životne sredine, kao i kada je reč o kvalitetu vazduha na kome mnogo radimo - rekla je premijerka.

Prenela je da su razgovarali i o korišćenju OIE u sistemu daljnskog grejanja. Imaćemo do kraja godine po tom pitanju neke dobre rezultate, dodala je Brnabićeva. Predsednica EBRD Odil Reno Baso rekla je da ta institucija snažno podržava naučno-tehnološki razvoj u Srbiji, ali i razvoj privatnog sektora, kao i zelenu energiju i zelenu tranziciju.

- Veoma sam zadovoljna, jer sam imala prilike da primim premijerku. Imali smo dobre razgovore o jačanju saradnje i aktivnosti EBRD aktivnosti u Srbiji. Prezentovaćemo sutra veoma važan projekat kojim ćemo podržati razvoj naučno-tehnološki park i radimo veoma snažno da razvoju privatnog sektora, ali i na zelenoj energiji i zelenoj tranziciji. Imamo veoma jako partnerstvo i veoma smo srećni projektom koji razvijamo u Srbiji - rekla je Reno Baso na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Dodala je da je projekat koji će biti podržan trenutni prioritet EBRD u Srbiji i da će on unaprediti naučno-tehnološki kapacitet Srbije.

- Sve što radimo na polju obnovljive i zelene ekonomije je takođe važno. Mi obezbeđujemo sredstva za osiguravanje energetske sigurnosti, ali nam je i zelena energija važna. Takođe, podržali smo prošle godine široki spektar finansiranja širom zemlje što je takođe važno za razvoj Srbije - rekla je Reno Baso.

Ostavite komentar