Vesti > Politika

Brnabić iz Londona: Sa Velikom Britanijom ćemo potpisati SPORAZUM o saradnji u oblasti ENERGETIKE

Brnabić se obratila novinarima u Londonu

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 16:30

podeli vest:

Brnabić iz Londona: Sa Velikom Britanijom ćemo potpisati SPORAZUM o saradnji u oblasti ENERGETIKE
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja boravi u dvodnevnoj poseti Londonu, najavila je danas da će u utorak biti potpisan sporazum o saradnji iz oblasti energetike, a da će se voditi i razgovori o unapređenju ekonomskih i političkih odnosa.

Brnabić je rekla da su prvog dana njene posete Londonu vođeni razgovor o ekonomskim temama i da je učestvovala na panelu "Šta je budućnost digitalizacije?" .

- Drago mi je da naši sagovornici već znaju dosta o Srbiji. Zainteresovani su za ulaganja u gejming industriju. Znaju dosta i o biotehnologiji - rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da su vođeni razgovori o tome koliko se Srbija u proteklim godinama promenila, kako je postala lider u tehnologiji, razvoju e-uprave i menjanju obrazovnog sistema.

- Kada je reč o IT uslugama, povećali smo njihov izvoz osam puta. Ove godine ćemo imati IT izvoz od četiri milijarde evra. To skreće pažnju na nas kao zemlju sa velikim potencijalom - navela je Brnabić.

Predsednica Vlade najavila je da od večeras kreću i politički sastanci i izrazila uverenje da će glavna tema večere u Domu lordova biti trenutna situacija na Kosovu i Metohiji.

- Verujem da će situacija na KiM biti glavna tema večeras na večeri u Domu lordova te je i sam specijalni izlaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, lord Stjuart Pič izabrao sagovornike iz Doma lordova tako da ćemo imati potpuno otvorenu radnu večeru bez prisustva medija i u tom smislu, moći ćemo da budemo otvoreni i iskreni jedni prema drugima - izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić imao dobar razgovor sa lordom Stjuartom Pičom, da je ona pre polaska u London razgovarala i o tom razgovoru kao i o pripremama kako treba da izgleda buduća saradnja Republike Srbije sa Velikom Britanijom i kako Srbija treba da se postavi u trenutnim okolnostima.

- Ovo je situacija ekstremne nestabilnosti, kršenja svih prava Srba na Kosovu i Metohiji, zauzimanja na silu zgrada opština na severu pokrajine i nadam se da ćemo posle radne večere koja je večeras kao i sutrašnjih sastanaka moći da računamo na bolje razumevanje i komunikaciju između Velike Britanije i Srbije - izjavila je Brnabić.

Ona je dodala da je lord Stjuart Pič čovek sa kojim je lako razgovarati, koji jako dobro poznaje Balkan.

-On je izuzetno otvoren, fer i objektivan čovek te Srbija ne može imati boljeg sagovornika u Velikoj Britaniji, ali opet znamo da ti odnosi iz raznih razloga nisu uvek najlakši mogući - zaključila je Brnabić.

Ostavite komentar