Vesti > Politika

VUČIĆ najavio RAST PLATA i PENZIJA: Evo ko može da očekuje POVEĆANE ZARADE

Vučić je istakao da Srbija i dalje drži snažan fiskalni i monetarni kurs i da je cilj da se poboljša život građana

Izvor: K1info/Tanjug

07/06/2023 > 21:49

podeli vest:

VUČIĆ najavio RAST PLATA i PENZIJA: Evo ko može da očekuje POVEĆANE ZARADE
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras povećanje plata za prosvetne radnike, medicinske sestre, kao i povećanje penzija.

On je rekao da će od 1. oktobra penzionerima biti povećane penzije za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto.

- Dakle, kumulativno povećanje će biti gotovo 21 odsto. I to na onih gotovo 21 odsto koje smo već imali povećanje. Kumulativno od početka prošle godine oko 44 odsto će biti  povećanje penzija - rekao je Vučić predstavljajući nove mere.

Naveo je da je 2012. penzija bila 204 evra, dok će u januaru 2024. biti 390 evra.

- Približavamo se zacrtanom cilju od preko 450 evra do kraja 2025. godine. Ovo je ogromno povećanje i veoma sam srećan što mogu to da najavim penzionerima. Idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar. Penzioneri će sa prosečno 324 evra penzije za samo šest meseci  imati prosečnu penziju od 390 evra. To je najveće povećanje penzija u istoriji Srbije i u apsolutnim brojevima - istakao je predsednik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

On je najavio i da će medicinskim sestrama i tehičarima, za njih ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru dodatnih 10 odsto.

- To će kumulativno biti oko 16 odsto povećanje plata", istakao je Vučić. Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto. Ako građevinski sektor bude imao bolje rezultate, možda bismo uspesli i sa nešto snažnijim povećanjem, dodao je Vučić. Svi će imat značajno poovećanje - naglasio je Vučić.

Prema Vučićevim rečima od prvog septembra i zaposlenima u prosveti biće veća plata za 5,5 odsto, a od prvog decembra ili od prvog januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.

On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja, za 143.862 ljudi koliko ih je zaposleno u prosveti, biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu reč, kako je rekao, o plati, a ne ukupnoj zaradi.

- Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima - rekao je Vučić.

On je dodao i da je bilo muke u razgovorima sa MMF-om', jer je važno nastaviti taj program.

Vučić je istakao da Srbija i dalje drži snažan fiskalni i monetarni kurs i dodao da je cilj onoga što čine vlada i predsednik da se poboljša život građana.
 

Ostavite komentar