Vesti > Politika

Britanski THE TIMES: Zapadni emisari u četiri oka govore o Aljbinu Kurtiju – SVE NAJGORE

Najnovija kriza ne samo da je suprotstavila Kurtija Vučiću, već i snagama koje su na Kosovu intervenisale 1999. godine, navodi ovaj list

Izvor: K1info/b92.net

06/06/2023 > 10:37

podeli vest:

Britanski THE TIMES: Zapadni emisari u četiri oka govore o Aljbinu Kurtiju – SVE NAJGORE
Foto: AP Photo/Franc Zhurda


Premijer tzv. Kosova izgleda kao đak koji je povređen jer je mislio da je sve dobro uradio da se uklopi, a ipak shvata da ga niko ne voli.

Ovom rečenicom počinje članak britanskog The Times nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem, pod naslovom "Neću ugoditi Putinovim prijateljima, kaže kosovski premijer", prenosi Ekonomija onlajn.

U tekstu se dalje navodi da se Kurti ne kaje zbog svojih postupaka, sve dok se ne vidi kako će biti kažnjen od strane SAD, pored izuzimanja KBS iz vojne vežbe koju je vodio NATO.

- Potrebna nam je pomoć SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i EU. Ali ova pomoć ne bi trebalo da bude u smeru zadovoljavanja autokrata - rekao je Kurti.

The Times dalje navodi, međutim, da je najnovija kriza ne samo suprotstavila Kurtija Vučiću, već ga je suprotstavila i snagama koje su na Kosovu intervenisale protiv bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića 1999. godine.

Izaslanici Zapada eksplodirali

Britanski list opisuje sve nedavne događaje na Kosovu i postupke Kurtija, zbog kojih je, prema rečima autora teksta, bio oštro osuđivan od strane zapadnih zvaničnika, čak i oštrije od onoga što se moglo čuti u javnosti.

- Emisari Zapada su eksplodirali, nazivajući Kurtija neodgovornim, a u četiri oka, još i gore. Diplomate kažu da Kurti, koji se kandidovao na obećanju borbe protiv korupcije, pokušava od sebe da napravi novog Zelenskog - kaže se u tekstu.

The Times navodi da je tražiti od Srba na Kosovu da zaborave Beograd, isto kao da tražite od severnoirskih katolika da zaborave Dablin.

- Kurti negira snagu sentimenta na severu, nazivajući bandom sve one koje su protestovali ispred opštinskih zgrada na severu - dodaje se u tekstu.

Ekonomija onlajn na kraju izvoda iz teksta podseća da je Kurti proteklih dana dao intervjue velikom broju prestižnih medija, uključujući BBC i CNN.

Za razliku od tih intervjua, kako navode, ovaj poslednji nije podelio na svojim profilima na društvenim mrežama.

Ostavite komentar