Vesti > Politika

Eskobar o situaciji na KOSOVU: Priština nepotrebno IZAZVALA TENZIJE

Napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli su na otpor, rekao je on

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 13:35

podeli vest:

Eskobar o situaciji na KOSOVU: Priština nepotrebno IZAZVALA TENZIJE
Foto: Tanjug/Zoran Stanić


Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da je eskalacija tenzija na severu Kosova i Metohije delimično rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu.

- Priština je nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija - rekao je Eskobar.

On je istakao da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

- Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge - rekao je američki izaslanik.

On je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

- Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh da se postigne etničko pomirenje unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se uključe u dijalog - rekao je on.

Eskobar će zajedno sa evropskim izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom posetiti tzv. Kosovo i Srbiju 5. i 6. juna.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije privremenih prištinskih institucija sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u region Balkana, Defender Europe 2023. 

Ostavite komentar