Vesti > Politika

Devenport: Bez POVRATKA Srba u INSTITUCIJE neće se vratiti osećaj NORMALNOSTI

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 20:27

podeli vest:

Devenport: Bez POVRATKA Srba u INSTITUCIJE neće se vratiti osećaj NORMALNOSTI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Bez učešća Srba u privremenim prištinskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, "neće se vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu", rekao je danas šef Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport.

- Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim - rekao je Devenport za RTK.

On je dodao da je situacija na severu KiM "vrlo napeta".

- Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, pre svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije - istakao je Devenport.

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

- To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU - dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je "u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu".
 

Ostavite komentar