Vesti > Politika

Evropski parlament USVOJIO Bilčikov izveštaj o SRBIJI

Izveštaj je usvojen u formi Rezolucije, koje nemaju pravno obavezujući karakter

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 13:31

podeli vest:

Evropski parlament USVOJIO Bilčikov izveštaj o SRBIJI
Foto: Pixabay.com


Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas izveštaj o napretku Srbije sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržanih.
U sali je u toku lasanja bilo prisutno 621 od 705 evroposlanika.

Nacrt izveštaja je u februaru predstavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, a na taj tekst poslaničke grupe podnele su skoro 500 amandmana od kojih su neki postali kompromisni amandmani.

Izveštaj je usvojen u formi Rezolucije, koje nemaju pravno obavezujući karakter.

U tekst rezolucije ušao i je usmeni amandman Vladimira Bilčika u kom se najoštrije osuđuje masovno ubistvo u Srbiji u maju 2023. i poziva na detaljnu istragu u znak solidarnosti i žalosti sa žrtvama, ali i devet amandmana u kojima se između ostalog ističe žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i osuđuju se bliski odnosi Srbije sa Rusijom.

U izveštaju se Beograd i Priština pozivaju da se u ovaj proces uključe u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji, "na osnovu principa međusobnog priznavanja" i poziva se na punu primenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga uključujući i ZSO.

Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to "oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta", ali se i pozdravlja osnivanje vladine radne grupe za zaštitu novinara. 

 

Podseća se da se proces pristupanja EU zasniva na istinskoj spremnosti zemlje kandidata da se pridržava vrednostima i principima EU i izražava se zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i rastuće podrške ruskom režimu.

 

U delu o ustavnim promenema, konstatovana je reforma ustava na referendumu u januaru 2022. godine i usvajanje seta pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini u februaru ove godine i ističe se da proces reformi treba da se nastavi kroz usvajanje relevantnog okvira za implementaciju zakona u skladu sa najboljim evropskim praksama i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Kada su u pitanju izborni uslovi, poslanici EP pozivaju srpske vlasti da u potpunosti primene sve preporuke OEBS-a, posebno one koje se tiču pristupa političkih aktera medijima, transparentnosti finansiranja izborne kampanje.

Foto: TANJUG/ EP/ ALEXIS HAULOT

 

Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog atmosfere u parlament i pozivaju na jednak tretman opozicionih poslanika, dosledno i efikasno sprovođenje skupštinskog Kodeksa ponašanja i nepristrasno sankcionisanje krišenja integriteta Narodne skupštine.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, banalizovanja slučaja Savamala a Srbija poziva da pruži ubedljivije rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka, izražava zabrinutost zbog navoda da je Darko Šarić organizovao međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je boravio u srpskom zatvoru.

Nakon usvajanja izveštaja Bilčik je na svom Tviteru napisao da se nada da njegov izveštaj može da ohrabri Srbiju na njenom evropskom putu.

- Radujem se razgovoru o izveštaju u Beogradu - napisao je Bilčik.

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar