Vesti > Politika

BRISELSKI SPORAZUM najveće dostignuće Beograda posle 1999. i REZOLUCIJE 1244

Dačić kaže da Nemačka vrši strahoviti pritisak da se pokrene procedura za članstvo Kosova u Savet Evrope

Izvor: K1info/Tanjug

19/04/2023 > 10:45

podeli vest:

BRISELSKI SPORAZUM najveće dostignuće Beograda posle 1999. i REZOLUCIJE 1244
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Briselski sporazum najveće dostignuće Beograda u političkom smislu posle 1999. godine i Rezolucije 1244, odnosno da je to nešto opipljivo što je Srbija dobila za Srbe na KiM.

Zato to Priština izbegava, da je to nešto što nema vrednost, primenili bi to već milion puta - rekao je Dačić gostujući na TV Prva povodom 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma čiju okosnicu čini Zajednica srpskih opština.

Srbija je, kako je podsetio, svih ovih 10 godina bila izložena licemerju međunarodne zajednice. Dačić je dodao da je zato pred Srbijom suštinsko zalaganje da se izbori da ZSO dobija svoje konture, predviđene Briselskim sporazumom.

Prema ministrovim rečima, razgovori na najvišem nivou zakazani za 2. maj biće teški.

- Priština će pokušavati da sve to izbegne - rekao je Dačić koji je u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine bio premijer.

Dačić je naglasio da je pozicija predsednika Srbije vrlo jasna - prvo ZSO pa možemo da nastavimo da razgovaramo. Na pitanje da li će Aljbin Kurti, predstavnik Prištine, nakon 2. maja ispuniti zahtev da se formira ZSO, kaže da nam sledi mukotrpan proces.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Biće milion različitih problema, Kurtijev krajni cilj nije ZSO, već da Srba nema na Kosovu, to bi najviše voleo da učini kroz neku brzu intervenciju, ali je svima jasno da to Srbija neće dozvoliti - rekao je Dačić koji je sporazum potpisao sa predstavnikom Prištine, predsednikom Hašimom Tačijem u prisustvu Ketrin Ešton, koja je tada bila visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU.

 

Ministar je podsetio da je juče bio u Strazburu, gde je obeležavano 20 godina članstva Srbije u Savetu Evrope, ali da je paralelno sa tim pokušavano da se pokrene procedura za članstvo Kosova u SE.

Dačić je dodao da Nemačka vrši strahoviti pritisak da ta procedura počne i podsetio da je SE jedina preostala institucija za čije učlanjenje Kosovu nije potreban pristanak Beograda - potrebna im je dvotrećinska većina ukupnog broja članova.

Nikada se do sada nije desilo da u SE bude primljeno nešto što nije država, podsetio je Dačić i ocenio da se time stvaraju presedani.

- Kada im govorite o teritorijalnom integritetu Srbije, kao odgovor na to što Nemci insistiraju i naglašavaju da je najvažniji teritorijalni integritet Ukrajine, vaše reči se odbijaju o zidove. Oni imaju svoju politiku i trudiće se da je izguraju, danas sutra ili za mesec dana, moramo da budemo spremni i vidimo kako ćemo dalje učestvovati u svemu tome, ne možemo da izađemo iz SE, ali to govori koliko te institutcije gube smisao - rekao je Dačić.

 

Ostavite komentar