Vesti > Politika

U SRBIJI se uvodi ZDRAVSTVENI eKarton i eAgrar: ANA BRNABIĆ za ovu godinu najavila dve VAŽNE REFORME

Prošle godine startovao je sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 14:21

podeli vest:

U SRBIJI se uvodi ZDRAVSTVENI eKarton i eAgrar: ANA BRNABIĆ za ovu godinu najavila dve VAŽNE REFORME
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, dve su važne i velike reforme za Srbije, koje će biti sprovedene ove godine, izjavila je premijerka Ana Brnabić. 

Ove novine povezaće državno i privatno zdravstvo i omogućiti da sve bude na jednom mestu, rekla je Brnabić na obeležavanju 15. godišnjice izdavanja NALED-ove publikacije Siva knjiga, sa 100 preporuka za vladu. Ona je najavila i da je pri kraju i uvođenje eAgrara.

Takođe, jedna od važnih reformi ove godine će biti, istakla je premijerka, izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

- A nakon  toga i rešavanje legalizacije objekata. I od 2024. verujem da ćemo biti dosta uspešniji nego ove godine - naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da je prošle godine startovao i sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat. 

Brnabićeva je rekla da je NALED doprineo stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za investitore, koji povećavaju broj radnih mesta u zemlji, što utiče i na životni standard građana.

Istakla je da je za Srbiju veoma važno što je prešla iz ekonomije zasnovane na radnom intenzivnim investicijema na ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, koja donosi mnogo brži i dinamičniji rast srpske privrede.

- Tokom 2022. imali smo 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, uprkos teškim i izazovnim vremenima. Takođe, 2023. biće teška. Investitori su konzervativni i nikad nisu bili obazriviji i nisu naročito spremni da dodatno investiraju, niti da traže nove investicione destinacije - navela je ona.

Kaže da je upravo zato ovo 15. izdanje Sive knjige NALED-a važnije nego ikada, jer je na vladi da se bori za svaku investiciju.

- Tako da ćemo više pažnje nego ikada posvetiti preporukama, a posebno 15 ključnih. Ipak, veliki broj preporuka se već implentira ili je u planu da se implemntira. Ovo je svake godine dobra prilika da se setimo šta smo sve postigli i promenili. Čak sedam od ključnih 15 preporuka je u oblasti digitalizacije - rekla je premijerka.

Kazala je da se na uvođenju zdravstvenog eKartona radi već dve godine i da će u 2022. biti izmenjen čitav niz propisa u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, kako bi eKarton zaživeo i postao stub čitavog zdravstvenog sistema.

Dodala je da su tokom 2022. završena dva sistemska rešenja za  javnu upravu.

- Jedan je jedinstveni informacioni sistem prosvete koji je povezan sa tržištem rada, preko kojeg može prvi put da se vidi koliko ima dece u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovaju, koliko država i gde ulaže u obrazovanje, koliko se čeka na posao, kolike su plate, gde treba dodatno uložiti i slično - rekla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kaže da je drugi sistem, uveden u aprilu 2022, bio za Socijalne karte, koje prvi put omogućavaju se da se bolje targetira i iskoristi socijalna pomoć.

Premijerka je naglasila da digitalizacija i uvođenje eUprave ne znači samo da se sve radi elektronski već već i reformu citavog procesa, kao i uvođenje zdravog razuma u procese javne uprave, analizu i drugo.

Dodala je da je u četvrtak bio održan u vladi još jedan sastanak Saveta za podizanje BDP-a i da će se od Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca tražiti, u saradnji sa NALED-om, da na mesečnom nivou dostavljaju sve oko ispunjavanja zahteva za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.

 

 

Ostavite komentar