Vesti > Politika

Vučević o KURTIJEVIM "MANEVRIMA" On bi valjda trebalo da bude mali ZELENSKI, a mi neki mali RUSI

Kurti od Srba prave idealne neprijatelje

Izvor: K1info/Tanjug

11/02/2023 > 11:28

podeli vest:

Vučević o KURTIJEVIM "MANEVRIMA" On bi valjda trebalo da bude mali ZELENSKI, a mi neki mali RUSI
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Situacija na Kosovu i Metohiji je i dalje napeta i nepredvidiva, s obzirom na niz jednostranih poteza koje je Priština povukla, a koje su usmerene na podrivanje svih postignutih sporazuma, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Kada je reč o administrativnim prelazima, ministar odbrane objasnio je da su to nadležnosti MUP-a i policije i dodao da je tu situacija više nego komplikovana u pogledu prištinskog tumačenja tablica opština sa severa KiM.

- Pošto Kurti nema šta da ponudi svojim biračima, nema investicije, nema infrastrukturne projekte, ne može da se pohvali ekonomskim rezultatima - šta može da ponudi - da pravi neke neprijatelje, ko su idelani neprijatelji - Srbi, on bi trebalo da bude mali Zelenski, a mi neki mali Rusi. Važno je da ostanemo mirni i racionalni, da izbegnemo taj scenario koji nas vodi u stranputicu za naše srpske nacionalne interese - rekao je Vučević.

Vučević je za RTS, istakao i da se Srbi u južnoj pokrajini osećaju nelagodno i nesigurno, jer ne znaju šta premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može novo da smisli ili uradi a, kako je dodao, sve što je radio i smišljao nije bilo usmereno na stabilizaciju, nego na eskalaciju i pravljenje atmosfere da su Srbi nepoželjni na svojim vekovnim prostorima.

Podsetio je da je i premijerka Ana Brnabić u petak na sednici u Lebanu, na obeležavanju 100 dana rada Vlade, navela broj napada na Srbe u tom periodu, iz čega se dobija da se na jedan i po dan dešavao bar jedan napad na Srbe.

- Snažan je osećaj nelagode i nesigurnosti među Srbina na KiM. Priština konstanto ima aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih sporazuma koji su do sada postignuti, na zauzimanje daljih pozicija da li u kontekstu pregovaranja, ili u kontekstu nekih njihovih aktivnosti na terenu koji vode u eskalaciju - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/STR

 

Prema njegovim rečima, oni stalno imaju razmeštanje trupa, policijskih jedinica, pokušaj transformacije KSB u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu KiM, uz jasnu poruku da im ne pada na pamet da formiraju ZSO.

- Istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapadnoevropskih država pišu statut ZSO bez učešća Srba, a predviđaju nam nadležnosti kao da smo neka nevladina organizacija, kao da smo skup dobrovoljnih ljubitelja ptica i prirode, a ne da to mora da ima strukturu i nadležnosti koje proizilaze iz principa iz Briselskog sporazuma - objasnio je ministar odbrane.

Sve što se dešava na KiM ne može da nas ostavi ravnodušnim i ne može da nas čini spokojnim, naveo je Vučević, dodajući da se to odnosi, pre svega, na srpsku zajednicu na KiM.

- Srbi se osećaju nelagodno i nesigurno na KiM jer ne znaju šta Aljbin Kurti može novo da smisli ili uradi, a sve što je radio i smišljao nije bilo usmereno na stabilizaciji nego na eskalaciji i pravljenju atmosfere da su Srbi nepoželjni na svojim vekovnim prostorima - kaže on.

Foto: Shutterstock

 

Govoreći o pritiscima na Srbiju, Vučević navodi da je gotovo izvesna dalja eskalacija sukoba u Ukrajini, a da Rusija pojačava svoje akivnosti i dodaje da zapadne sile pojačavaju isporuku naoružanja i vojne opreme i dalju pomoć Ukrajini, što će učiniti da taj sukob bude sve teži, a to će ekstremno komplikovati poziciju Srbije. 

Na pitanje o izborima, Vučević je rekao da nas na početku sledeće godine očekuju lokalni i pokrajinski izbori, a da se ne beži ni od toga da budu ove godine ukoliko opozicija smatra da je vreme za izbore.

Govoreći o stanju u Vojsci Srbije, Vučević kaže da će osnovna plata vojnika u specijalnim jedinicama biti između 200.000 i 220.000 dinara, a sa ukupnim primanjima, noćnim radom, praznicima, terenskim radom može da ide i do 300.000 dinara.

U tim jedinicama, ističe, ne može i ne treba da svako bude. 

- Tražimo ljude koji imaju veliku dozu patriotizma, koji su i ekonomski motivisani - istakao je Vučević.  

 


 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar