Vesti > Politika

Neophodan NASTAVAK DIJALOGA Beograda i Prištine, saglasni Vučić i Stoltenberg

Predsednik Srbije i šef NATO telefonom razgovarali o teškoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Autor: Tanjug

03/08/2022 > 16:00

podeli vest:

Neophodan NASTAVAK DIJALOGA Beograda i Prištine, saglasni Vučić i Stoltenberg
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/bs


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive.

Vučić je tokom razgovora sa Stoltenbergom izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

Takođe, Vučić je naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju UN 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

Dvojica sagovornika dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a Vučić je zahvalio Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, navodi se u saopštenju.

Nešto kasnije, Stoltenberg je na svom Twitter nalogu naveo da je Kfor spreman da interveniše na osnovu svog UN mandata ukoliko je stabilnost ugrožena na Kosovu i Metohiji.

- Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na severu Kosova. Sve strane se moraju konstruktivno angažovati u dijalogu u kojem posreduje EU i rešiti razlike putem diplomatije. NATO i Kfor su spremni da intervenišu ukoliko je stabilnost ugrožena, a na osnovu svog UN mandata - napisao je Stoltenberg.

Ostavite komentar