Vesti > Politika

Srbija, SAD i EU smatraju da ZSO mora biti osnovana - KRAJNJE JE VREME, poručuje Brnabić

Nadam se da će tokom 2023. biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekla je premijerka

Izvor: K1info/Tanjug

13/02/2023 > 12:58

podeli vest:

Srbija, SAD i EU smatraju da ZSO mora biti osnovana - KRAJNJE JE VREME, poručuje Brnabić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je Srbija uvek spremna za dijalog i da će uvek biti tu da razgovara sa Prištinom, ali da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

Kako je istakla, to je ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

Bez obzira na to šta Aljbin Kurti kaže, naglasila je premijerka, zna se šta je potpisano i šta mora biti implementirano.

Na pitanje da li je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i kada će se to desiti, premijerka je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da je Srbija je pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića pokazala koliko je spremna za dijalog, koliko je tolerantna i fleksibilna da bi održala stabilnost.

- U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO, a u aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu - rekla je Brnabić.

Premijerka je napomenula i da je Srbija potpisala stend-baj aranžman sa MMF-om vredan 2,4 milijarde evra, koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za stabilnost.

Ona je rekla da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i u javnom sektoru, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije.

- Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila je da će ova godina biti teža od 2022., ali da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost. Preživela je vaša privreda i nastavila da se bori, rekla je ona. Zato nam je važan ovaj aranžman - rekla je Brnabić.

Završetak pregovora o slobodnoj trgovini sa UAE

Brnabić je izjavila da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa UAE o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Ona je rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE i da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Nadamo se  da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trogini između Srbije i UAE, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini  utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma - rekla je Brnabić.

 

Istakla je da su razgovarali i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta, kao i naše, ali i o tome koliko može  dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT, veštačkoj  inteligenciji, biotehnologiji, istraživanju i razvoju nauke.

- To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta  saradnja ide još brže - rekla je Brnabić.

 


 

 


 

Ostavite komentar