Vesti > Politika

Vučić najavio DOBRE VESTI za penzionere: U pripremi nove PENZIONERSKE KARTICE za celu Srbiju

Povlasrice kreću od 1. oktobra, pošto se tada obeležava Međunarodni dan starih, a već od 15. marta kreću prijave

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2023 > 12:44

podeli vest:

Vučić najavio DOBRE VESTI za penzionere: U pripremi nove PENZIONERSKE KARTICE za celu Srbiju
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da su u pripremi nove penzinerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u celoj Srbiji.

Vučić je na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, u Palati Srbija podsetio da su penzioneri imali u poslednja dva meseca ukupno povećanje penzija od ukupno 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada.

- Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene  preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali verujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cenu  10.000 dinara, da će platititi manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo - rekao je Vučić.

On je dodao da će biti  povećan i broj vaučera, kao i životni standard uz povećanje penzija.

- Kao država idemo u žestoku akciju da pronađemo što je moguće više firmi koje će učestvovati u toj akciji - rekao je Vučić.

Kako kaže, nekada se to radilo za Beograd, a da će sada da se radi i u celoj Srbiji.

Naglasio je da je ovo veoma ozbiljna stvar, da će obuhvatati i restorane i mnoge druge delatnosti i da je to jako dobra stvar za penzionere.

Dodao je da će kartice imati i "kjuar" kod i pokazao novinarima prvu karticu, koje će dobiti penzioneri.

- Ovo je jedna od prvih penzionerskih kartica, podelićemo ih  tokom leta, a od 1. oktobra treba da počnu da ih koriste - rekao je Vučić i dodao da je pre sa popustima za penzionere bilo i trikova, ali da će sada biti drugačije i da će u njih biti uključeni i restorani i mnogi drugi.

Inače, skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji počeo je danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Takođe, prisustvuju ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Skup se održava u sali "Jugoslavija", ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.

Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

 


 

 

Ostavite komentar

Ana

Fond PIO je, u skladu sa Zakonom o PIO od 2018. godine pripremio i izdavao penzionerske kartice i svi novi korisnici, koji ih još nemaju, mogu ih preuzeti u filijalama, službama i ispostavama Fonda.

11.02.2023 11:09