Vesti > Politika

Vučić u BUGARSKOJ, na početku gradnje gasnog interkonektora: Nadam se da će GAS da poteče do KRAJA GODINE

Očekujem da ćemo i jedni i drugi sa obe strane granice da završimo posao do oktobra, rekao je predsednik

Izvor: K1info/Tanjug

01/02/2023 > 12:22

podeli vest:

Vučić u BUGARSKOJ, na početku gradnje gasnog interkonektora: Nadam se da će GAS da poteče do KRAJA GODINE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Nadam se da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da se završi do oktobra i da će gas da poteče do kraja godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na svečanosti povodom početka radovi na izgradnji gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji rekao da Srbija gradi 108 kilometara.

- Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što  sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o svim važnim pitanjima, nastavićemo u Sofiji i srećan sam da prijatelji kakvi su Srbija i Bugarska mogu da rade velike i važne zajedničke stvari kao što je ovaj interkonektor - rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Bugarske na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji i da poručio da će Bugarska u Srbiji imati odanog, dobrog i sigurnog prijatelja, i u teškim, a ne samo u lakim i dobrim vremenima. 

- Hoću da se zahvalim vama iz EU na velikoj podršci. Dobili smo u grantu 49 miliona evra u grantu i još 25 miliona evra finansira EIB. Bugarska dobija 218 miliona evra. Mi to ne možemo ni da sanjamo da ćemo dobiti za energetsku infrastrukturu, ali biće valjda jednom i za nas Srbe. Mi umemo da poštujemo kada neko daje novac poreskih obveznika - rekao je Vučić.

- Da ne diversifikuemo samo već i da osiguramo energetsku budućnost za naše zemlje i ceo region - rekao je Vučić.

Ovaj projekat, kaže on, veoma važan za Srbiju, jer će omogućiti da se diversifikuju gasni izvori i uvozi više gasa.

- Mi trošimo sve više gasa, Srbija se reindustrijalizuje za razliku od drugih evropskih zemalja, biće nam potrebno više gasa. Gas je dvosmeran i moći ćemo da uvozimo 0,15 kubnih metara gasa godišnje - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je važan projekat, jer će Srbija moći da snabdeva i druge na Zapadnom Balkanu i bude tranzitna zemlja.

- Nama je potrebna ova interkonekcija sa Bugarskom, da bismo dovodili i iz drugih izvora gas. Moći ćemo da uvozimo još više gasa - rekao je Vučić.

- Niti smo krili koji gas uvozimo i danas je ovo velika investicija vredna oko 93 miliona evra,  49 miliona nam je poklon, 25 miliona dobijamo od Evropske investicione banke i iz budžeta oko 19 miliona. Ovaj projekat znači dosta za BDP, ali nam omogućava da imamo više energetskih izvora i povezuje nas sa svetom, Grčkom, Evropom - rekao je Vučić.
 

 

 


 

 

Ostavite komentar