Vesti > Politika

SAD lupile RAMPU Kosovu: Prvo FORMIRANJE ZSO, pa ČLANSTVO u SE

SAD traže da se pitanje članstva tzv. Kosova u Savet Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministara tog tela

Izvor: K1info/euronews.rs

31/01/2023 > 16:57

podeli vest:

SAD lupile RAMPU Kosovu: Prvo FORMIRANJE ZSO, pa ČLANSTVO u SE
Foto: Printscreen youtube


Sjedinjene Američke Države (SAD) traže da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine", saznaje euronews.rs.

Prema saznanju euronews.rs, ovaj stav SAD usaglašen je sa Italijom, Francuskom i Nemačkom.  

Naime, Ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope dobila su notu od ambasada SAD u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara tog tela, saznaje euronews.rs iz diplomatskih izvora u Evropi.

Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju prošle godine predala zahtev za pristupanje toj instituciji, međutim, nekoliko dosadašnjih pokušaja da ta tema bude "progurana" na dnevni red nije uspelo. U međuvremenu, pojedine zapadne sile, radile su intenzivno na ovom procesu, koji je najnovijim potezom Vašingtona, praktično dobio zaokret. 

Da bi pritisci na Prištinu i kosovskog premijera Aljbina Kurtija mogli rasti u narednom periodu zbog stava prema ZSO, kao i da bi jedan od puteva uslovljavanja mogla biti i blokada u međunarodnim insititucijama, na čelu sa Savetom Evrope, zapadni zvaničnici već su sugerisali u prethodnom periodu.

Nedavno je slična poruka stigla i od ambasade Nemačke u Prištini koja je istakla da će blokiranje formiranja ZSO otežati obezbeđivanje neophodne većine glasova za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Kako je prenela Koha, nemačka ambasada navela je da neosnivanje ZSO neće postati prepreka za južnu srpsku pokrajinu samo u pogledu članstva u SE i zatražila da počnu pregovori o tom pitanju. Prema tim navodima, nemačka ambasada u Prištini, smatra da bi neosnivanje ZSO predstavljalo i ozbiljnu prepreku u daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji. 

Istovremeno, i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nagovestio je novu fazu odnosa zapadnih zemalja prema Kurtiju i Prištini rekavši da međunarodna zajednica zahteva od kosovskog premijera da formira ZSO. Kako je dodao, "Kurti ne mora da se složi, Kosovo se već složilo". 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar