Vesti > Politika

HIL ubeđen da je Srbija na GUBITKU: Plaćate PREVISOKU CENU jer ne uvodite SANKCIJE RUSIJI

Kada je odnos Beograda i Prištine u pitanju, kaže da se svi trude da pronađu rešenje kako bi u regionu opet videli uspostavljanje mira

Izvor: K1info/Tanjug

25/01/2023 > 10:43

podeli vest:

HIL ubeđen da je Srbija na GUBITKU: Plaćate PREVISOKU CENU jer ne uvodite SANKCIJE RUSIJI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


SAD shvataju da Srbija ima svoje istorijsko iskustvo sa sankcijama, ali počela je da plaća previsoku cenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji, izjavio je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Na pitanje koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, Hil je rekao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im ne pada lako.

- Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na suseda - Ukrajinu - rekao je on pre početka konferencije "Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi".

Dodaje da što se tiče SAD i EU evropski predlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se rešio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

- Zato teba ozbiljno razmotriti ovaj predlog i razmilsiti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi - istakao je Hil.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski predlog od Prištine i Aljbina Kurtija, Hil kaže da su Evropljani uložili velike napore da približe dve strane i u tom smislu podseća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savetnici za nacionalnu bezbednost.

- Svi se trude da pronađu rešenje kako bismo u regionu opet videli uspostavljanje mira i pozitivne situacije. SAD 100 odsto podržavaju predlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati. Što se tiče Aljbina Kurtija sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umesto njega - rekao je amrički ambasador.

 


 

Ostavite komentar