Vesti > Politika

Ni na SVETU NOĆ Srbi na KiM nisu bezbedni: Brnabić i Vučević osudii NAPAD na srpske DEČAKE

Kome smetaju Badnjak i srpska trobojka, zapitao se ministar odbrane

Izvor: K1info/telegraf.rs

06/01/2023 > 18:42

podeli vest:

Ni na SVETU NOĆ Srbi na KiM nisu bezbedni: Brnabić i Vučević osudii NAPAD na srpske DEČAKE
Foto: Tanjug/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs


Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se nakon što su ranjena dvojica srpskih dečaka na Kosovu, u trenutku kada su nosili badnjak.

- Ni na svetu pravoslavnu noć, Srbi na Kosovu nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata, koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive - navela je Brnabić i dodala:

- Kada se svakodnevno i sistemsko nasilje stalno potcenjuje, tada se ekstremizam brzo širi od iluzornog privremenog rukovodstva u čitavo društvo, a zločini postaju uobičajena svakodnevica potlačenih. Kosovo - poslednji evropski geto.

Povodom napada u kome je jedan Albanac ispalio hice na dva srpska mladića, oglasio se i ministar odbrane Miloš Vučević.

- Kome smetaju Badnjak i srpska trobojka? Zgrožen sam današnjim brutalnim nasiljem i ranjavanjem dvojice Srba - mladića i jedanaestogodišnjeg dečaka u Gotovuši kod Štrpca, na koje je pucao Albanac dok su nosili Badnjak i srpsku zastavu. Šta je osim mržnje moglo da natera nekoga da na ovaj sveti dan puca na decu koja samo pokazuju koliko poštuju svoju tradiciju? Šta je jedna necivilizacijska i zlikovačka kampanja i antisrpska histerija koju vode takozvane prištinske vlasti mogla da proizvede osim mržnje i pokušaja uništavanja svega što je srpsko? - napisao je ministar.

On je dodao da je ovo još jedan u nizu etnički motivisanih brutalnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Ovo je još jedan dokaz koliko je ugrožena njihova bezbednost. I više niko ne može da sakrije da su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno izloženi nasilju. A neka se Kurti i njegovi pomagači i sponzori zapitaju hoće li im se vratiti svo zlo koje čine, neprestano terorišući srpski narod, i podstičući otvorenu mržnju i šovinizam. Najoštrije osuđujem današnji napad na srpske mladiće, i tražim da se pod hitno uhapsi zločinac koji je pucao na njih - decidan je Vučević.

Podsetimo, u današnjem napadu upucani su Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) i oni su sa teškim povredama prebačeni u Gračanicu.

Dečaci su su zadobili prostrelne rane, jedan dečak je pogođen u šaku, a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi.

 

 

Ostavite komentar