Vesti > Politika

Cilj Prištine je IZBACIVANJE Srbije i NEPOSLUŠNOG naroda sa KiM za sva vremena

Na KIM je situacija ozbiljna i velike su tenzije. Učiniti sve da se sačuva mir i stabilnost, poručio je patrijarh

Izvor: K1info/telegraf.rs

27/12/2022 > 13:25 >> 14:48

podeli vest:

Cilj Prištine je IZBACIVANJE Srbije i NEPOSLUŠNOG naroda sa KiM za sva vremena
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije sastali su se u Patrijaršiji. Nakon sastanka najpre se obratio patrijarh, koji je izjavio da je velika tenzija i da je situacija ozbiljna, ali je sve zamolio za mir, i izrazio nadu da će ipak uspeti da ode na Kosovo sa kojeg je juče vraćen. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Jučerašnji dan je za mene bio istinski tužan. Ali ne samo za mene već za mnoge ljude i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše monahinje, koji su sa radošću iščekivali da poglavar njihove crkve dođe u okviru svojih redovnih programa u Pećku patrijaršiju. Da u ovim teškim trenucima, pomoli se Bogu pre svega za razumevanje za sužuivot između Albanaca i Srba - rekao je patrijarh.

Podsetio je da su Srbi na KiM gotovo 15 vekova, a Albanci i Srbi 4 ili 5 vekova žive na tom prostoru.

- ...Ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život, i može se naći put koji vodi u okviru u kojem za svakog ima mesta. U ovom trenutku bez obzira na to što mi je bilo zabranjeno da odem na KiM, siguran sam da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti Bogu za sve ovo što sam naveo. Neću da ulazim u okvir šta su građanska prava i verske slobode - kazao je patrijarh srpski Porfirije.

- Što se tiče situacije na samom Kosovu mi nismo neko ko može da zna sve šta se dešava. U razgovoru sa predsednikom Vučićem imali smo mnoga pitanja. Ponoviću da moramo da učinimo sve da se po svaku cenu očuva mir, i molio sam lično predsednika kao što molim čitavu Vladu preko njega, da se sačuva mir da ne daj Bože ne dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro neće doneti. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali isto molim i velike sile, institucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje nerteko utiču na živote svih nas, da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu inters od svakog interesa. Potpuno sam siguran da oni to mogu, a molim se ljubavlju pred praznike da to dotakne umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM i da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da i svima nama koji praviom pravoslavni Božić da to bude dan mira - rekao je patrijarh.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu SPC Porfiriju najbolje govori o onima koji su to organizovali ističući da je to samo delimično prištinski režim, a drugim delom međunarodna zajednica.

Vučić je, posle sastanka sa patrijarhom SPC Porfirijem u Patrijaršiji, kazao da je patrijarha tokom sinoćnjeg razgovora, kao i današnjeg upoznao sa sveokupnom situacijom iz različitih uglova - političkih, ali i bezbednosnih.  

- Jučerašnja zabrana ulaska na KiM koju su prištinske vlasti izvele patrijarhiju srpske crkve i onemogućavanje da ode u našu svetinju čini mi se da najbolje govori o onima koji su to organizovali, a to je samo delimično prištinski režim, jer je bilo dovoljno samo da pogledate saopštenja onih koji su nas ceo dan uveravali da će oštro reagovati - kazao je Vučić.

Dodaje da smo iz tih saopštenja mogli da shvatimo da su Srbi krivi što imaju Srpsku pravoslavnu crkvu i što je patrijarh poželeo da ode u svetinju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- To je jedna od najvećih sramota koju se sebi mogli da priušte, nije naša, to je njihova sramota - kazao je Vučić i dodao da šta god da rade ne mogu ni patrijarha, ni SPC da otmu iz duše, iz srca srpskog naroda na KiM.

- Ali, taj događaj je važan da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju, prvenstveno, sa zapada prema našem narodu i našoj zemlji - kazao je predsednik.

Razgovori s međunarodnim predstavnicima u toku

Predsednik Srbije izjavio je danas da čak i ako se smiri trenutna situacija na KiM, desiće se nešto novo za 15 ili 30 dana, jer je cilj Prištine izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena, kao i "neposlušnog srpskog naroda".

On je posle sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem rekao da se zato dešava kriminalizacija Srba.

Foto: Tanjug/AP

 

- Imajući u vidu geopolitičku situaciju, kao i to da žele da nas zgrome i zdrobe zbog situacije sa Rusijom i Ukrajinom nemojte imati sumnje da će se to nastaviti. Nisam siguran da ćemo uspeti to da prevaziđemo, jer razgovaramo sa nekim ko ne želi da čuje nijedan argument - rekao je Vučić i poručio Prištini da ne hapsi ljude samo zato što im se ne sviđaju.

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori sa međunarodnim predstavnicima, koji se odvijaju i u ovom trenutku.

Foto: Printscreen/RTS

 

Upitao je deo međunarodne zajednice zašto žure, zašto svaki dan govore Beogradu "curi vam vreme, sklanjajte barikade" kao da ih je neko iz Beograda postavio.

- Rećiću vam zašto. Jer Albancima u Prištini, a i delu međunarodne zajednice, odgovara proterivanje Srba. Tim putevima gde su barikade niko ne ide, njih koriste samo Srbi sa severa. Što žurite, što svaki dan govorite curi vam vreme, vršite pritisak iako ih mi iz Beograda nismo postavili - dodao je Vučić.

Foto: Kosovo Online

 

- Pokušavamo da sačuvamo mir, da se izborimo za mir, dođemo do kompromisnog rešenja. Te histerične pretnje da će nas (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti napasti, da nećemo dobiti ništa... Shvatili smo i po saopštenju za patrijarha, sram vas bilo sve. Nastavićemo da se borimo za mir, pronalazimo kompromisna rešenja - rekao je Vučić.

On je ponovio da je noćas razgovarao sa Srbima sa KiM i da je spreman u bilo kom trenutku da ide u Rašku ili Kuršumliju kako bi opet razgovarao sa njima, kako bi Srbi dočekali božićne praznike u svojim kućama.

- Da li ćemo dobiti prozor kroz koji možemo da se provučemo, videćemo - rekao je on.
 

 



 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar