Vesti > Hronika

ADVOKAT oštećenih porodica iz MALOG ORAŠJA o suđenju koje je POTRESLO SRBIJU: Evo kada će BLAŽIĆ na OPTUŽENIČKU KLUPU

Siniša Mašović kaže da mora doći do izmene propisa

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

27/05/2024 > 14:39

podeli vest:

ADVOKAT oštećenih porodica iz MALOG ORAŠJA o suđenju koje je POTRESLO SRBIJU: Evo kada će BLAŽIĆ na OPTUŽENIČKU KLUPU
Foto: K1 televizija


U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, advokat koji zastupa porodice žrtava iz Malog Orašja, Siniša Mašović, izneo je detalje aktuelnog sudskog slučaja i otkrio kada možemo očekivati zakazivanje narednog ročišta.

- Ribnikar i ovaj slučaj u Duboni, Malom Orašju, pogodio je svakog normalnog čoveka, celu Srbiju i region. Treba postaviti više pitanja. Imamo situaciju koja se dogodila pre godinu dana. Postupak je dosta složen, radi se o zločinu gde ni država ni pravosuđe ne smeju da naprave grešku. Imate postupak u kojem su osumnjičena četiri lica za razna dela. Mogu vam reći da je optužnica podignuta 18.10.2023. protiv Uroša Blažića, njegovog oca Radiše, ujaka i brata od ujaka, koji su iz Kragujevca, kod kojih je pronađeno automatsko oružje koje nema veze sa ovim slučajem. Imate zasnovanu nadležnost višeg suda u Smederevu, jer su ubistva i pucnjava počeli u Malom Orašju, koje pripada Smederevu, a graniči se sa Dubonom, koji pripada Mladenovcu i Beogradu" - kaže advokat.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On dodaje da je došlo je do razdvajanja postupka u odnosu na ova dva, tako da će se postupak protiv ujaka Uroša Blažića i brata od ujaka iz sela Vinjište kod Kragujevca, voditi u Kragujevcu.

- To je opravdano. Pred Višim sudom u Smederevu imate dvojicu optuženih, 39 oštećenih, 25 svedoka, pet veštaka i sve ukupno predloženih 250 dokaza", kaže advokat i dodaje da ne misli da će suđenje trajati godinama.​ Istraga je imala svoj tok, optužnica je podignuta, zakazano je pripremno ročište. Ovo što se desilo je vanredna situacija, znali smo da je suđenje visokog rizika, zbog izuzetno velikog naboja emocija koji je prisutan. Sva ta deca koja su ranjena i poginula, to su dobra deca. Nisu oni iz kriminalne sredine. I sam optuženi je rekao da sa ovim iz Malog Orašja nije imao nikakvog dodira. Ovde ne postoji nijedan racionalan razlog, to je ono što je alarmantno - dodaje advokat.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje šta je zakonu nejasno u slučaju Uroša Blažića, advokat Mašović kaže:

- To nas uče još na prvoj godini fakulteta, da život kaska za zakonom. Ovo je jedna novost. Nismo imali masovne pucnjave do Ribnikara i Malog Orašja. Za mene je ovo situacija gde se pali crveni alarm. Ovo je poslednji trenutak da se nešto promeni i da se spreči  da se ovako nešto  ponovi, a to znači da mora doći do ozbiljne reakcije. Imamo događaje koje su se desili u poslednje vreme, gde smo imali maloletne izvršioce, odnosno decu koja nemaju 14 godina, a po sadašnjim propisima su krivično neodgovorna. Mi ne možemo postupati osim po zakonima koji važe u trenutku izvršenja dela, koliko god ljudima to deluje apsurdno. Mora doći do izmene propisa. Za to ne treba previše vremena, najviše godinu dana - kaže advokat.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kada će se održati naredno ročište?

- 23. maja je bilo zatvoreno za javnost pripremno ročište, zbog čega nije moglo da se vidi ono što se dešavalo u sudnici, već samo ono ispred nje. I to je bilo dovoljno, jer je sve bilo teško i mučno. Sud je na potezu, koji mora odrediti gde će se i kada će se naredno suđenje održati. U ovoj situaciji zakon daje rok od 30 dana. Ovo sada otvara dva pitanja, da li će se menjati mesna nadležnost ili ne, da li će završiti Viši sud u Smederevu ili neki drugi sud, ili će zadržati nadležnost Viši sud u Smederevu, a samo će se tehnički suđenje održati u drugom adekvatnijem prostoru - dodaje.

Advokat Mašović zastupa šest porodica koji su u Malom Orašju izgubili decu. 

- Zastupam šest porodica poginulih momaka iz Malog Orašjam moja supruga Snežana, zastupa troje koji su ranjeni, odnosno dvoje koji su teško ranjeni, dok je jedan imao sreću da nije. Kada gledate ljude, uključujući i porodice iz Dubone, vidite da oni ne mogu da podnesu to što je optuženi živ. Tu ne možete ništa da uradite, to su razumljive emocije i tu nema neke filozofije. Oni su ljudi u situaciji u kojoj jesu, i to je veoma teško. Zakon je zakon, postupak je postupak. Da nije bilo onog masovnog obezbeđenja, on bi bio linčovan tamo. Nisu oni to pripremali. To je bila eksplozija, ali da nije bilo te fizičke sile koja je i o njima vodila računa, ko zna kako bi se završilo - zaključio je advokat Mašović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

Ostavite komentar