Vesti > Hronika

Osuđena DIREKTORKA MUZEJA U PROKUPLJU: Falsifikovala ostavku BIVŠEG DIREKTORA, a onda je uradila ovo

Ostalo je nejasno kako je Ljiljana Krasić i pored prvog pokušaja propale kombinacije da postane direktorka Muzeja, ipak dobila tu funkciju

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Mina Duduković

19/04/2024 > 12:47

podeli vest:

Osuđena DIREKTORKA MUZEJA U PROKUPLJU: Falsifikovala ostavku BIVŠEG DIREKTORA, a onda je uradila ovo
Foto: wikipedia.org/Shutterstock


U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu kažu da se optuženoj stavljalo na teret da je falsifikovala potpis Dragana Popovića, tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila.

Aktuelna direktorka Narodnog muzeja "Toplice" u Prokuplju, Ljiljana Krasić, osuđena je prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu na osam meseci zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko za godinu dana ne ponovi krivično delo. Ona je nepravosnažno osuđena za krivično delo falsifikovanje isprave, a za koje je maksimalna zaprećena kazna zatvora do 3 godine.

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu kažu da se optuženoj stavljalo na teret da je falsifikovala potpis Dragana Popovića, tadašnjeg v. d. direktora Muzeja na tekst njegove ostavke koji je sama sačinila, a nakon toga "potpisani dokument" predala Skupštini Prokuplja koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku, pišu Južne vesti.

Neposredno pred zasedanje Skupštine Popović je saznao da je njegova "ostavka" na dnevnom redu, zatražio je objašnjenje od Dejana Lazića, predsednika Skupštine koji je na samom zasedanju tada izbacio tačke ostavke i novog imenovanja v. d. direktora Muzeja.

Slučaj se našao pred prokupačkim tužilaštvom koje je nakon više od godinu dana i posle nekoliko urgencija prema policiji da završi svoj posao u tom predmetu, podnelo optužni predlog protiv aktuelne direktorke Muzeja, čiji epilog završio osuđujućom presudom u prvom stepenu, na koju Krasić ima pravo žalbe Višem sudu.

- Optužena Lj. K. (49) je nepravosnažnom presudom oglašena krivom za krivično delo falsifikovanja isprave za koje je zaprećena maksimalna kazna do 3 godine zatora, a Lj. K. je osuđena na 8 meseci zatvora koja se neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne ponovi krivično delo - kažu u Tužilaštvu.

Ostalo je nejasno kako je Ljiljana Krasić i pored prvog pokušaja propale kombinacije da postane direktorka Muzeja, ipak dobila tu funkciju krajem 2022. godine, u vreme kada se uveliko vodio predistražni postupak u Tužilaštvu protiv nje i kako je došla do uverenja nadležnog organa ne starijeg od 6 meseci da se protiv nje ne vodi istraga i da protiv nje nije podignuta optužnica, kao i da nije osuđivana za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a što je neophodno za konkursnu dokumentaciju za mesto direktora Muzeja.

Ostavite komentar