Vesti > Hronika

DRUGA STRANA PLOČE: SUĐENJE KECMANOVIĆIMA je zatvoreno za JAVNOST zbog zaštite SVEDOKA, tvrdi advokat za K1

Advokat Ivan Simić kaže da postoji mogućnost da tužilac promeni odluku i otvori suđenje za javnost u nekom trenutku

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/01/2024 > 12:35

podeli vest:

DRUGA STRANA PLOČE: SUĐENJE KECMANOVIĆIMA je zatvoreno za JAVNOST zbog zaštite SVEDOKA, tvrdi advokat za K1
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Počelo suđenje roditeljima K.K. maloletnika koji je 3.maja 2023. godine, počinio masovno ubistvo u školi "Vladislav Ribnikar".

Ova tragedija duboko je pogodila društvo, a roditelji optuženog su se našli pred pravosudnim organima, suočavajući se s ozbiljnim optužbama. Uprkos tome, roditelji su negirali krivicu.

Ono što dodatno intrigira javnost jeste odluka tužioca, da suđenje bude zatvoreno za javnost. Zašto je doneta ova odluka u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je advokat Ivan Simić.

Ova odluka suda da suđenje bude zatvoreno za javnost nije neuobičajena, posebno kada su u pitanju maloletnici i situacije koje uključuju njihove interese u krivičnom postupku. Smatram da je sud želeo donekle da relaksira atmosferu oko ovog suđenja, koja je bila usmerena na sam postupak i maloletnog Kostu Kecmanovića. Važno je naglasiti da se u ovom postupku ne sudi za zločin koji se dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar", već roditeljima maloletnog dečaka K.K. Optužbe su usmerene ka određenim krivičnim delima koja su u korelaciji, ali nisu direktno povezana s tragedijom koja se dogodila tada. Prema mojim saznanjima, K.K. se suočava sa optužbama za izazivanje opšte opasnosti, dok se majci sudi zbog nedozvoljenog posedovanja vatrenog oružja, uzimajući u obzir DNK tragove pronađene na čauri na mestu zločina - ističe Simić.

Prema njegovim rečima sudstvo ima ekskluzivno pravo da donese odluku o načinu vođenja postupka.

- U ovom slučaju, žrtve su deca koja su nepravedno stradala, a roditelji tih dece su ozbiljno oštećeni. Verovatno je suđenje zatvoreno za javnost kako bi se zaštitili određeni dokazi koji bi mogli izazvati uznemirenje u široj javnosti. Iako ova odluka možda ne deluje neuobičajeno, treba imati na umu da, bez obzira na zatvoren karakter postupka, informacije će najverovatnije "curiti" u javnost, s obzirom na veliko interesovanje medija. Ovaj pravni postupak se vodi s ciljem zaštite svedoka interesa, posebno imajući u vidu da bi tokom suđenja mogla biti saslušana deca koja su pretrpela povrede i mogu biti svedoci događaja - objasnio je on. 

 Advokat dodaje da je ova mera usmerena ka očuvanju integriteta svedoka i održavanju pravednog suđenja, uključujući i zaštitu dece koja su direktno pogođena tragičnim događajem.

 - Ovakav postupak vodi zbog zaštite svedoka interesa, jer će tokom suđenja verovatno biti i deca koja su ranjena, koja će možda biti svedoci - priča Simić. 

Zarić smatra da interes javnosti nije i interes javnog poretka.

- Interesi javnosti često nisu u saglasnosti s interesima pravnog poretka. Sedma sila, iz različitih razloga ili interesa, često ima tendenciju da degradira pravni poredak, pa čak i sam pravosudni sistem. Imajući to u vidu, ne bih želeo da ovo suđenje postane spektakl namenjen zadovoljenju trenutnih emotivnih reakcija javnosti. Smatram da ishod ovog suđenja neće adekvatno sanirati posledice ovog užasnog čina - dodaje on. 

Advokat ističe da je trenutno u pitanju pripremno ročište.

- Tužilac trenutno čita optužnicu i pruža obrazloženje iste. Branioci, kao i punomoćnici oštećenih, imaju pravo da iznesu uvodnu reč, te predlože određene dokaze. Branioci se u ovom trenutku izjašnjavaju na optužnicu u celini, dok će detaljno iznošenje odbrane početi tokom glavnog pretresa. Tada će svaki okrivljeni pažljivo proučiti optužbe koje mu se stavljaju na teret i odgovarati na pitanja koja mu postavlja sudsko veće - mišljenja je Simić.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

 

Advokat Ivan Simić dodaje da postoji mogućnost da tužilac promeni odluku i otvori suđenje za javnost u nekom trenutku. Važno, kaže naglasiti da se tokom ovog pripremnog ročišta vrši priprema terena za sam glavni pretres, a detaljni aspekti odbrane će biti izloženi u skladu s tokom sudskog postupka.

- U suđenju kada neki postupak otpočne kao zatvoren za javnost, obično tako ostaje do kraja, ali sve može da se promeni. Ova odluka je očekivana i bez obzira na interesovanje javnosti, iz prakse svrsishodna. Da li je interes odbrane da postupak bude javan, ali interes samog postupka vođenja, kako je procenili sudsko veće mora da se poštuje i svaki učesnik u postupak mora da ga poštuje – dodaje on.

Objašnjava i da su deca najzaštićenija.

-   Praksa ne postoji, aksiom krivičnog prava je da lice koja nema navršenih 14. godina, ne može biti krivično odgovorno. Deca su i najzaštićeniji objekat krivičnog prava, čak i kada uradite neko krivično delo na štetu deteta, tu je kazna zaprećena koja je znatno teža u odnosu na osnovni oblik tog krivičnog dela – kaže Ivan Simić i dodaje:

Ne smemo da dozvolimo da nam se u sferi organizovanog kriminala dešava ono što u brazilskim favelama rade, gde kriminalci regrutuju decu, kako bi radila najteža krivična dela, zbog toga što ona nisu krivično odgovorna. Bogu hvala, organizovani kriminal nije došao do tog nivoa i nemamo saznanja da su počeli da funkcionišu na takav način. Moramo paziti da se prema ovoj temi ne odnosimo senzacionalistički, i govoriti neke floskule koje mogu uticati na nekoga, da taj sindrom brazilskih favela postane nešto što je uobičajeno. To bi bilo fatalno po čitavo društvo i posledice bi bile takve, da ne znam kako bi društvo moglo sa time da se nosi.

Prema njegovim rečima ne mogu se predvideti koraci u slučaju K.K.

- Njegovo ponašanje očigledno predstavlja opasnost kako po njega samog, tako i po okolinu. Postoje i drugi prateći zakoni, ali se čitav slučaj nalazi na ivici, jer kada se neko drži u ustanovi zatvorenog tipa, takva odluka mora biti donesena sudskim putem. S obzirom na to da to u ovom slučaju nije moguće, verovatno je odluka doneta na osnovu medicinskih kriterijuma. Mislim da je čak i za lekare ovo bio iznenađujući slučaj. Iako su maloletnički delikventi uvek postojali, nemam iskustva ili saznanja iz prakse da je neko dete počinilo tako teška krivična dela. Određene stvari su neophodne zbog formalnosti i poštovanja pravila, ali postoje trenuci kada nas životne situacije usmeravaju ka primeni alternativnih propisa. Ovde smo suočeni s takvom situacijom - zaključuje advokat Ivan Simić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.
 

 

 
 
 

Ostavite komentar