Vesti > Hronika

Počelo SUĐENJE ZA MASAKR u "Ribnikaru": Kecmanovići PLAKALI, tužilaštvo tražilo ISKLJUČENJE JAVNOSTI

Suđenju će prisustvovati i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

29/01/2024 > 11:23

podeli vest:

Počelo SUĐENJE ZA MASAKR u "Ribnikaru": Kecmanovići PLAKALI, tužilaštvo tražilo ISKLJUČENJE JAVNOSTI
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg


U Višem sudu u Beogradu danas počinje suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

U Palatu pravde, ispred koje je veliki broj novinara, u pratnji advokata došla je Miljana K. majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok su njegovog oca Vladimira K. doveli iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine. 

Postupajući tužilac Nikola Uskoković predložio je da se isključi javnost radi zaštite interesa maloletnih lica i zaštite javnog reda. Predlogu tužilaštva se protivila odbrana, odnosno branioci porodice Kecmanović, instruktora i vlasnika streljane. Postupajući sudija je odredio pauzu od 20 minuta kako bi odlučio o ovom predlogu.

Otac dečaka Vladimir Kecmanović je, nakon što je doveden u sudnicu i kada je video ženu, zaplakao a isto je učinila i ona.

 

Sudjenju prisustvuje i glavni javni tužilac Višeg javnog tuźilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, pored dvojice postupajućih tužilaca Nikole Uskokovića i Ivana Jevtića. 

Suđenju prisustvuju i članovi porodice ubijenih, koji su u ovom predmetu oštećeni. 

Ispred najveće sudnice u Palati pravde broj 1 prisutan je veliki broj novinara, snimatelja i fotoreportera. Na početku suđenja sud bi trebalo da odluči o predlogu tužilaštva da se sa glavnog pretresa isključi javnost zbog zaštite interesa malolenih lica.           

Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne predloge te da se optuženi izjasne o krivici.
Sudjenje je zakazano i za sutra.

Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Vladimir K. optužnicom se tereti  za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

 

Ostavite komentar