Vesti > Hronika

Ojadili BUDŽET SRBIJE za 21 MILIJARDU: "Pala" KRIMINALNA GRUPA od 22 člana, evo šta je sve POLICIJA ZAPLENILA

Sumnja se da je R.Š. organizovao ovu kriminalnu grupu, pod čijom kontrolom je poslovalo i 7 privrednih subjekata iz inostranstva

Izvor: K1info/Tanjug

04/10/2023 > 11:36

podeli vest:

Ojadili BUDŽET SRBIJE za 21 MILIJARDU: "Pala" KRIMINALNA GRUPA od 22 člana, evo šta je sve POLICIJA ZAPLENILA
Foto: Pexels.com


Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa SBPOK i Sektorom poreske policije, danas su na teritoriji Novog Sada i Subotice uhapšene 22 osobe, zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa utajili porez i oštetili budžet Srbije za 2,1 milijardu dinara.

Do sada je prilikom pretresa oduzeto 101.170 evra, 28.000 švajcarskih franaka, 2.544.000 dinara, 8 luksuznih automobila, 2 roleksa i jedan Brajtling, poslovna dokumentacija, pečati i računari.

Uhapšeni su R.Š, S.K, Z.K, A.K, S.V.K, T.K, Ž.A, M.M, S.V, J.V, A.V, N.N, D.R, M.G, M.S, A.H, D.T, M.E, S.Đ, A.F, V.M. i M.B.P,  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska utaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Sumnja se da je R.Š. organizovao ovu kriminalnu grupu, pod čijom kontrolom je poslovalo sedam privrednih subjekata u inostranstvu i sedam privrednih subjekata u Srbiji. 

Ova organizovana kriminalna grupa je sačinjavala lažnu dokumentaciju, po narudžbini špeditera, neophodnu za uvoz polovnih automobila, a reč je o računima umanjene vrednosti polovnih motornih vozila i neistinitim EUR-1 obrascima.

Od 1. februara 2019. do 3. oktobra ove godine, uvezeno je 39.078 polovnih motornih vozila, čime je budžet Srbije oštećen za više od 2,1 milijardu dinara.

Foto: Pixabay.com

 

Na ime tako sačinjene lažne poslovne dokumentacije, ova organizovana kriminalna grupa pribavila je protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.179.300 evra, a špediteri 2.735.460 evra.

Pretresanje prostorija je u toku, dok će osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.
 

Ostavite komentar