Vesti > Hronika

ISKLJUČENA JAVNOST NA SUĐENJU: Ispitivanje oštećenog u utorak, HITNA dolazila zbog Belivuka i Miljkovića

I. S. u ovom postupku ima status posebno osetljivog svedoka, te detalji njegovog svedočenja ne treba da budu objavljeni u javnosti

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 16:39 >> 19:40

podeli vest:

ISKLJUČENA JAVNOST NA SUĐENJU: Ispitivanje oštećenog u utorak, HITNA dolazila zbog Belivuka i Miljkovića
Foto: Tanjug/Oksana Toškić


U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka oštećenog nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. 

Deo današnjeg suđenja na kojem je ispitan oštećeni I.S, kojeg su pripadnici grupe, kako se sumnja, silovali i zlostavljali u bunkeru na stadionu FK Partizan je bilo zatvoreno za javnost, odnosno iz sudnice su bili udaljeni novinari i publika, dok su prisutni bili samo advokati, tužilac i optuženi.

U utorak će oštećenom branioci i optuženi postavljati pitanja, a to će, takođe, biti zatvoreno za javnost. 

I. S. u ovom postupku ima status posebno osetljivog svedoka, te detalji njegovog svedočenja ne treba da budu objavljeni u javnosti, zbog čega je upravo sud odlučio da on svedoči iza "zatvorenih vrata".      

Pripadnici ove grupe se optužnicom terete da su ga oteli i držali u protorijama na stadionu FK Partizan gde su ga tukli, mučili i silovali. 

Pre oštećenog, devetoro pripadnika ove grupe otkazalo je punomoćje advokatima, nakon čega su se Belivuk i Miljković javili da im je loše i tražili da ih pregledaju doktori. Nakon što je sedam pripadnika grupe pregledala ekipa Hitne pomoći suđenje je nastavljeno. 

Sudija je isključila javnost zbog ispitivanja I.S., kojeg su pripadnici grupe, kako se navodi u optužnici, oteli i držali u prostorijama na stadionu FK Partizan, gde su ga pretukli i silovali.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ

 

Pre ove odluke sudija je saopštila da su Milovan Tadić, Aleksandar Vukičević, Nemanja Lakićević, Nebojša Janković, Miljković, Belivuk i Vlade Draganić sposobni da prate suđenje.

Prethodno je sudija odredila pauzu jer su se Miljković i Beliivuk požalili da im je loše, nakon čega je intervenisala hitna pomoć. Miljković je od suda zatražio da ga pregleda doktor jer se ne oseća dobro i zuji mu u ušima, a za njim je Marko Budimir rekao takodje da mu nije dobro kao i Belivuk.

Branilac Nikola Jerković tražio je izuzeće postupajućeg sudskog veća zbog sumnje na pristrasnost, kao i predsednika Višeg suda i Apelacionog suda. Sudija je zatim odbacila zahteve za izuzeće uz obrazloženje da su zahtevi usmereni na odugovlačenje postupka. 

Određena je pauza dok doktori Hitne pomoći pregledaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su se požalili da im nije dobro.

Miljković je tokom suđenja rekao sudiji da mu se slošilo, da mu zuji u ušima i da će se srušiti. Nakon toga javio se i Belivuk i rekao da su mu utrnule ruke, da su mu osušila usta. Sudija je odredila pauzu od 30 minuta i rekla da će se suđenje nastaviti nakon što Hitna pomoć pregleda optužene.

Pripadnici Belivukove grupe otkazali punomoćje advokatima

Optuženi Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir, Vladimir Grek, Marko Andrić, Miloš Budimir, Dejan Tešić otkazali su danas punomoćje svojim advokatima, zbog čega je sudija razdvojila postupak u odnosu na njih.

Belivuk je od sudije zahtevao da se sudski postupak vrati na početak jer tvrdi da se vodi nezakonito i dodao da ne želi da kada dođe do presude Apelacioni sud ukine presudu i naloži da im se ponovo sudi.

Miljković je tražio izuzeće postupajućih tužilaca, Mladena Nenadića kao i Zagorke Dolovac, koji predlog je sudija odbila jer je već odlučivano o tome, dok je u slučaju Vrhovnog javnog tužioca Dolovac, sudija rekla da nije izneo dovoljno argumenata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Sudija je na početku razdvojila postupak u odnosu na Nemanju Đurića jer on nema branioca, odnosno on je otkazao punomoćje dvojici advokata, zbog čega je dobio advokata po službenoj dužnosti koja je zamolila sud da ga oslobodi zbog zdravstvenog stanja.

Belivuk je na početku rekao da odbrana zahteva da se Katarina S. vanbračna žena ubijenog Gorana Mihajlovića, ispita u sudnici, te da nije dovoljno samo da se pročita njen iskaz iz tužilaštva.

Za današnje suđenje je predviđeno saslušanje oštećenog I.S. kojeg su kako se navodi u optužnici pripadnici grupe oteli i držali na stadionu FK Partizan gde su ga tukli i silovali.

Današnje suđenje su iz dela za publiku u sudnici pratili desetak mladića. Na prethodnim suđenima saslušani su članovi porodice i supruge ubijenih muškaraca. Pre oštećenih, okrivljeni-saradnici Nikola Spasojević, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin su sudu ispričali svoja saznanja o krivičnim delima za koja se ova grupa tereti.

Ostavite komentar