Vesti > Hronika

RADIJACIJA na granici: Hrvati prevozili GROMOBRAN, pa uhapšeni

Službenicima carine i policije iz subotnje smene naloženo je da se reše radnih uniformi i da se odazovu proverama zdravstvenog stanja

Izvor: K1info/telegraf.rs

07/03/2023 > 10:13

podeli vest:

RADIJACIJA na granici: Hrvati prevozili GROMOBRAN, pa uhapšeni
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić


Na srpskoj strani graničnog prelaza Bezdan prema Hrvatskoj zaustavljen je automobil u kojem je detektovan opasan nivo radijacije nakon čega su vozač i dvoje putnika, svi hrvatski državljani, uhapšeni.

Prisustvo radioaktivnog materijala, po objašnjenju koje je nezvanično dobio portal SOinfo, detektovali su senzori na graničnom prelazu, upozoravajući na visok nivo zračenja i postojanje "ozbiljne količine" radioaktivnog materijala.

Zračenje je primećeno u putničkom vozilu stranih registracionih oznaka koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Kako je RTS-u nezvanično potvrđeno, glava gromobrana pronađena je prilikom kontrole na graničnom prelazu Bezdan u prtljažniku automobila "audi".

Na granični prelaz po prijavi incidenta stigla je dežurna ekipa iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Takođe je detektovano je i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Nezvanično, službenicima carine i policije iz subotnje smene naloženo je da se reše radnih uniformi i da se odazovu proverama zdravstvenog stanja. Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan.

Kako je navedeno, došlo je do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, a zatraženo je obrazloženje Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".

Granični prelaz Bezdan - Batina najseverniji je prelaz između Hrvatske i Srbije, podeljen rekom Dunav.

Kako piše Index, hrvatska carina uputila ih je da se obrate nadležnim telima Srbije.

 

Ostavite komentar