Vesti > Hronika

Stan u BEOGRADU NA VODI, nekretnine, garaža... Zaplenjena imovina UHAPŠENOG CARINSKOG agenta kompanije C&A

Aleksandar J. je osumnjičen da je kinesku robu carinio kao nemački brend i zgrtao ogroman novac

Autor: Telegraf.rs

28/07/2022 > 12:19

podeli vest:

Stan u BEOGRADU NA VODI, nekretnine, garaža... Zaplenjena imovina UHAPŠENOG CARINSKOG agenta kompanije C&A
Foto: Pixabay.com


Aleksandar J, carinski agent kompanije C&A MODA RS doo Beograd, kako Telegraf saznaje, uhapšen je zbog zloupotrebe ovlašćenja koja je imao.

Po naredbi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je privremeno zaplenjen stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica, piše Telegraf.

Aleksandar J. se sumnjiči da je sačinjavanjrm i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom robu iz Kine carinio kao robu "C&A MODA RS" doo Beograd, koja ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja (tzv. kućno carinjenje), a potom sačinjavao lažne carinske deklaracije i neistinito prikazivao vrednost ocarinjene robe.

Sumnja se da je na taj način oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara. Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela, piše Telegraf.

Kako se saznaje, postupak u ovom slučaju je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Podsetimo, kako je "Blic Biznis" ranije pisao, država je otkrila da je kompanija C&A skoro sedam godina švercovala kinesku robu i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

Privredni sud otvorio je 14. jula stečajni postupak nad kompanijom "C&A Moda RS", a u rešenju se navodi da su prodavnice zatvorene te da rade popisne komisije.

Stečaj je otvoren zbog pomenutog duga po više desetina rešenja Carinske uprave u kojima je ukupan solidarni dug "C&A Moda RS" i njihovog carinskog agenta firme "Quehenberger" oko 5,4 miliona.

Ostavite komentar