Vesti > Beograd

Svako treće DETE u TIRŠOVOJ ima visoku temperaturu i kašalj

U poslednje dve nedelje primetan je porast broja dece sa znacima respiratornih infekcija praćenih temperaturom

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/10/2022 > 22:59

podeli vest:

Svako treće DETE u TIRŠOVOJ ima visoku temperaturu i kašalj
Foto: Pixabay.com


Povišenu temperaturu, kašalj i kijanje ima svaki treći pacijent u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Šta je dovelo do toga i ko je sada najugroženiji, mlađa ili starija deca, govori pulmolog dr Snežana Rsovac.

- U poslednje dve nedelje primetan je porast broja dece sa znacima respiratornih infekcija praćenih temperaturom, zbog čega je sve više pacijenata u opštoj pedijatrijskoj ambulanti Dečje klinike u Tiršovoj - napominje dr Snežana Rsovac.

- Samo u poslednjih 24 sata mi smo imali više od dve stotine pregleda, od čega je 80 odsto imalo temperaturu i respiratorne probleme. Razlog tome je što u ovom periodu godine virusi su obično uzročnici takvih simptoma i obolevanja. Deca su ovde zbrinuta, dijagnostikovana i većina je upućena na kućno lečenje - dodaje doktorka.

Trenutno među pacijentima ima najviše dece predškolskog uzrasta. Nekoliko slučajeva je zahtevalo hospitalizaciju, a među dve stotine pregledanih mališana, kod desetak je utvrđeno i prisustvo koronavirusa, ali su imali lakšu kliničku sliku, što je dominantna pojava i prethodnih meseci.

- Nije bio značajan broj dece sa alergijskim tegobama - naglasila je doktorka.

Savet roditeljima: ukoliko dete dobije povišenu temperaturu neophodno je dati odgovarajući antipiretik i dosta tečnosti, a lekaru se obratiti u zavisnosti od uzrasta deteta.

- Ukoliko kod bebe ne možete da regulišete visoku temperaturu, nemojte čekati. Ili u slučaju da dete ne uzima dovoljnu količinu tečnosti i odbija hranjenje, obavezno je što pre doći kod pedijatra. Za veću decu, može se sačekati od 24 do 48 sati - naglašava doktorka Snežana Rsovac.

 

 

 

 

Ostavite komentar