Vesti > Beograd

VELIKI KORAK BEOGRADA KA BOLJOJ EKOLOGIJI! Šapić i Vujović obišli NOVU ENERGANU U VINČI, a evo kako ona funkcioniše

U Vinči je izgrađen najsavremeniji centar za upravljanje čvrstim otpadom po svim evropskim standardima

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/04/2024 > 15:05

podeli vest:

VELIKI KORAK BEOGRADA KA BOLJOJ EKOLOGIJI! Šapić i Vujović obišli NOVU ENERGANU U VINČI, a evo kako ona funkcioniše
Foto: Tanjug printscreen


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, u pratnji predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, novu energanu u okviru Centra za upravljanje otpadom u Vinči, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju za više od 50.000 građana glavnog grada Srbije.

Vujović je nakon obilaska naglasila da je deponija u Vinči duže od 40 godina predstavljala problem za sve Beograđane, a da je danas na tom mestu izgrađen najsavremeniji centar za upravljanje čvrstim otpadom po svim evropskim standardima.

- Mi danas imamo Centar koji ima novoizgrađenu sanitarnu deponiju, deponiju za građevinski otpad i inertni otpad. I ono što je najvažnije, energanu u kojoj se nalazimo. Imali smo prilike da vidimo kako ona funkcioniše - sve je automatski, izuzetno i urađeno po propisima - rekla je Vujović i naglasila da će energana proizvoditi toplotnu i električnu energiju za više od 50.000 Beograđana.

Vujović je dodala da se Ministarstvo i Vlada Srbije trude da u svuda u Srbiji budu izgrađeni regionalni i reciklažni centri, kako bi se poštovali principi cirkularne ekonomije.

- Moramo svi da shvatimo, da je otpad izuzetno važan resurs. I, upravo ovde, zahvaljujući otpadu ćemo proizvoditi i toplotnu i električnu energiju. S obzirom na količine otpada, postoji mogućnost da se u perspektivi izgradi još jedna energana - kazala je ministarka.

Šapić najavio poboljšanje mnogim građanima

Šapić je ocenio da je novootvoreno postrojenje izuzetno važno sa aspekta zaštite životne sredine i da ono Beograd stavlja u kategoriju najrazvijenijih i najekoloških gradova, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi.

- Ovo (postrojenje) će da nam omogući negde oko pet odsto električne energije i oko 10 odsto toplotne energije koja će se stvarati upravo iz otpada koji se ovde odlaže - rekao je Šapić.

Foto: Tanjug printscreen

 

Šapić je istakao da će postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada, zahvaljujući vodenoj pari koja će poslužiti za daljinsko grejanje Beograda, smanjiti zagađenje u glavnom gradu, jer će korišćenje otpada u znatnoj meri zameniti fosilna goriva.

- To će omogući mnogim domaćinstvima u Beogradu da se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora energije - rekao je Šapić i izrazio nadu da će energana pomoći da se i percepcija i svest građana polako promeni kako bi svi počeli da odvajaju otpad kod svojih kuća.

Šapić je podsetio na problem divljih deponija i dodao da je nemoguće u potpunosti ih ukloniti ukoliko ljudi nemaju svest o tome koliko je opasno da se smeće, komunalni i građevinski otpad odlaže na nepropisan način.

- Svi zajedno treba da radimo na uklanjanju divljih deponija, ali divlja deponija nije pala s neba, ona se nije sama stvorila. Nažalost, divlje deponije su napravili naši sugrađani i mi moramo o tome stalno da govorimo - rekao je Šapić.

Direktor kompanije Beo čista energija koja rukovodi Centrom za upravljanje otpada u Vinči Vladimir Milovanović rekao je da će se korišćenjem energije dobijene u energani godišnje smanjiti štetna emisija CO2 u količini od 210.000 tona.

- Ovaj projekat je jedan veliki korak grada Beograda ka ispunjavanju kriterijuma za bolji život i bolju ekologiju - istakao je Milovanović.

Ostavite komentar