Vesti > Beograd

Pristalice koalicije SPN završile protest ispred RIK: Studenti ostali u centru prestonice gde i kampuju do sutra

Saobraćaj koji je bio blokiran u delovima ulica Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjine ponovo je pušten

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2023 > 20:32

podeli vest:

Pristalice koalicije SPN završile protest ispred RIK: Studenti ostali u centru prestonice gde i kampuju do sutra
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) održale su večeras dvanaesti protest ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a završili su ga na raskrsnici Kneza Miloša i Birčaninove, kako bi iskazali svoju podršku grupi studenata "Borba", koji na tom mestu vrše dvadesetčetvoročasovnu blokadu saobraćaja.

Saobraćaj koji je bio blokiran u delovima ulica Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjine ponovo je pušten, osim na raskrsnici u Kneza Miloša, gde studentska blokada i dalje traje.

Kandidat za gradonačelnika SPN Vladimir Obradović rekao je ispred RIK da je iza građana Srbije katastrofalna godina puna tragedija i da veruje da će 2024. godina doneti boljitak.

On smatra da je opozicija postigla najbolji rezultat u poslednjih 10 godina i da su građani Beograda rekli da ne žele Aleksandra Šapića za gradonačelnika.

Obradović je tražio poništavanje izbora i organizovanje novih u, kako je naveo, boljoj i, kako je rekao, demokratskijoj atmosferi.

Radomir Lazović pozvao je građane da se večeras pridruže studentima, a sutra od 12 časova protestu koji organizuje "Proglas", kako bi se, kako je naveo, zajedno borili za poništavanje izbora i organizovanje novih, a posebno sređivanje biračkih spiskova, što je po njegovom mišljenju osnovni uslov za kvalitetnije izbore.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je ponovio da će njihova borba ići u tri smera, kroz institucije, međunarodnu podršku i držanje pažnje javnosti kroz proteste.
Na skupu su bili predstavnici koalicije SPN Dragan Đilas, Srđan Milivojević, Đorđe Pavićević, Mila Popović, Vladimir Obradović, Radomir Lazović, Zoran Lutovac, Pavle Grbović.

Grupa studenata i mladih aktivista "Borba", koja je danas blokirala raskrsnicu Kneza Miloša i Birčaninove, poslala je pismo evropskim institucijama i drugim međunarodnim organizacijama u kome ih obaveštava o razlozima za protest, ali i o zahtevima koje imaju prema domaćim institucijama, ali i međunarodim telima.

Grupa "Borba" od evropskih institucija zahteva da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima, kao i iniciranje međunarodne istrage pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i institucija Evropske unije o izbornim nepravilnostima, koja bi dovela do uslova za neke buduće, kako se naveli, poštene i legitimne izbore.

 

Ostavite komentar