Vesti > Beograd

Otvorena izložba u Botaničkoj bašti povodom 150 godina postojanja - počeli Dani evropske baštine u našem gradu

U sklopu izložbe otvorena je i tradicionalna manifestacija Dani evropske baštine, koja se ove godine obeležava pod sloganom Održivo nasleđe

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: k1info/Tanjug

13/09/2022 > 16:53

podeli vest:

Otvorena izložba u Botaničkoj bašti povodom 150 godina postojanja - počeli Dani evropske baštine u našem gradu
Foto: /TANJUG


U Botaničkoj bašti u Beogradu otvorena je izložba povodom 130 godina postojanja velike staklene bašte, a priredili su je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada, Institut za botaniku i Botanička bašta Jevremovac. 

Istovremeno je otvorena i tradicionalna manifestacija Dani evropske baštine, koja se ove godine obeležava pod sloganom Održivo nasleđe, a trajaće do 15. oktobra i biće propraćena brojnim manifestacijama. 

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović podsetila je da se Dani evropske baštine u Beogradu održavaju od 2002. godine, da su deo manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posetioce, populariše naše nasleđe koje je deo baštine evropskih naroda.

Ona je istakla da turističkoj atraktivnosti Beograda, bogatstvu kulturne i turističke ponude u značajnoj meri doprinosi upravo bogatstvo i raznovrsnost kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa koje je obuhvaćeno programom.

- Manifestacija doprinosi promociji dragocenog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda u oblasti kulturnog turizma, eko-turizma, aktivnog odmora u prirodi i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Programi promocije kulturnog i prirodnog nasleđa Beograda poziv su svima da upoznaju lepote našeg grada i doprinesu održivom - navela je Vidović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da Dani evropske baštine u Beogradu ove godine slave 20 godina postojanja, te da je istorija staklene bašte istorija koja govori o napretku i prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji u vreme dinastije Obrenovića.

- Ona je danas simbol društvenog napretka, kao i napretka nauke, prosvete, simbol stvaranja novog građanskog društva i simbol pripadnosti evropskim tokovima u arhitekturi. Vlada Srbije je 2007. godine, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, usvojila odluku kojom je Botanička bašta proglašena za kulturno dobro - rekla je Vučković.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte Jevremovac Gordana Subakov Simić iskazala je zadovoljstvo što je ovom izložbom učvršćena saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i to na 130. rođendan velike staklene bašte.

Ostavite komentar