Vesti > Beograd

Vrtić u kome je beba ISPALA KROZ PROZOR - radio bez dozvole

Prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom Predškolske ustanove Rakovica

Izvor: K1info

09/09/2022 > 17:26

podeli vest:

Vrtić u kome je beba ISPALA KROZ PROZOR - radio bez dozvole
Foto: Freepik.com


Inspekcija je utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu, rečeno je u saopštenju Ministarstva.

Kako se navavodi u saopštenju, a obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl.108 ), prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama, a u vezi odgovornosti ustanove i zaposlenih za bezbednost dece za vreme boravka u ustanovi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 128, stav 7, tačka 4), naložiti izvršenje odgovarajućih mera i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove.

Inspekcija je ustanovila i da objekat u kome se desio incident nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora.

- Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu - rekao je prvi potpredsednik vlade i naglasio je da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje.

- Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više - zaključio je ministar prosvete Branko Ružić.

Ostavite komentar