Vesti > Beograd

Toliko kiše padne za MESEC DANA, a sad se "sručilo" u PAR SATI: Službe u Beogradu imale PUNE RUKE POSLA

Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je što se velika količina vode praktično slivala bujičnim potocima

Izvor: K1info/Tanjug

25/09/2023 > 16:21

podeli vest:

Toliko kiše padne za MESEC DANA, a sad se "sručilo" u PAR SATI: Službe u Beogradu imale PUNE RUKE POSLA
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


U noći između nedelje i ponedeljka na teritoriji Beograda palo je između 50 i 60 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je gradski štab za vanredne situacije intervenisao više od 38 puta, rekao je danas za Tanjug gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš.

Najpogođenija opština bila je Čukarica, na čiju teritoriju je palo čak 67 litara kiše po kvadratnom metru, a na teritoriji čitavog grada na snazi je bio crveni meteo alarm. Ipak, Glavaš naglašava da je grad uspeo da se izbori sa ovom ekstremnom vremenskom pojavom, zahvaljujući dobroj organizaciji.

- Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) nam je pravovremeno davao informacije i zatim je gradonačelnik Aleksandar Šapić sazvao sastanak štaba za vanredne situacije, tako da je on održan još u petak poslepodne. Stoga je ceo komunalni sistem bio spreman i praktično čekao ovu nepogodu. Sve raspoložive ekipe gradske čistoće, vodoprivrednih preduzeća, zelenila i one koje se bave tramvajskim instalacijama su odmah izašle na teren - rekao je Glavaš.

Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je, prema rečima gradskog sekretara, bio to što se velika količina vode praktično slivala bujičnim potocima. Problem je zabeležen i na linijama gradskog prevoza.

- Dvadeset linija gradskog prevoza je imalo određene izmene, najviše ih je bilo na tramvajskim, pre svega na teritoriji Čukarice i na prostoru centra grada - naveo je Glavaš.

On je dodao da su se sve incidentne situacije rešavale brzo i u hodu.

- Naravno, iako su ekipe bile spremne i odmah izašle na teren, usled ovako ekstremnih neprilika, došlo je i do određenih zastoja, koji nisu trajali duže od 40 minuta - rekao je gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Kada je reč o materijalnoj šteti, ona nije velika i prema rečima Glavaša na teritoriji Beograda oborena su četiri stabla.

- Od toga su dva na javnoj površini, na opštinama Čukarica i Rakovica, uključujući jedno koje je palo na instalacije trolejbuske kontaktne mreže, zbog čega je na kratko bilo onemogućeno kretanje četiri linije. Ostala dva stabla su pala na privatnu površinu - rekao je Glavaš.

Kada je reč o količini padavina, gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, naglašava da je ona bila neverovatno velika.

- Trebalo bi napomenuti da ovaj obim padavina zabeležimo u roku od mesec dana, a sada se desio u periodu od nekoliko sati - zaključio je Glavaš.

Ostavite komentar